Hrvatska
StoryEditor

Kolakušić: Zakon o trgovačkim društvima i Ovršni zakon napisani su za točno određene ljude

05. Siječanj 2015.
Piše:
liderhrt

‘Novim zakonom ništa nije riješeno. Sve što se htjelo oteti od hrvatskog naroda je oteto. Sve predstečajne nagodbe su postale pravomoćne i sada se tu ništa ne može‘, kazao je sudac Mislav Kolakušić, koji je postao poznat u javnosti zbog svog stava prema predstečajnim nagodbama.

Gostujući u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva naglasio je kako je još tajna koliko je u proračun uplaćeno na ime predstečajnih nagodbi - ‘gotovo ništa‘ kako je rekao.

- Zakon o trgovačkim društvima i Ovršni zakon upropastili su državu i napisani su za točno određene ljude. Do sada sam mislio da se radi o neznanju, a sada više ne - kazao je Kolakušić te dodao kako ‘svi znaju koliko je odvjetnika i javnih bilježnika do sada zaradilo na tome‘.

Kolakušić se protivi tome da se zbog duga od 200 kn provodi ovrha nekretnine u kojoj ovršenik živi. Smatra da bi troškovi prve ovrhe mogli biti najviše 50 kn viši od samog duga. Nakon toga bi trebalo uvesti limite.

- Neplaćeni računi bi se naplaćivali iz prihoda dužnika, ali bi to onda trajalo dulje, a ne bi se čovjeka iseljavalo iz jedine nekretnine. Austrija ima sustav u kojem troškova ovrhe i nema. Kod nas se zbog neplaćenog računa, ovrha istog uvećava za 900 kn, pa ako netko ima primanja od 1500 ili 2000 kn, nikako taj dug ne uspijeva platiti - kazao je Kolakušić. 

24. travanj 2024 21:32