Hrvatska
StoryEditor

Kolakušića suci žele u Državnom sudbenom vijeću

12. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Sudac Mislav Kolakušić jedan je od kandidata za člana Državnog sudbenog vijeća (DSV), a novi saziv tog tijela treba biti izabran do početka ožujka iduće godine.

Pokazalo se tako da Kolakušić ima povjerenje sudaca, za razliku od dijela vladajućih političara, a posebno bivšeg minista Slavka Linića, koji je sucu derao kožu naživo zbog stavova o predstečajnim nagodbama. Članove DSV-a iz reda sudaca, naime, biraju sami suci, tajnim glasanjem. Na taj način sad je utvrđena lista kandidata za DSV iz reda Vrhovnog suda i specijaliziranih sudova.

Kolakušić je kao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, postao kandidat za člana DSV-a u kvoti specijaliziranih sudova u kojoj su još trgovački, upravni i prekršajni sudovi. Kandidati za DSV iz općinskih i županijskih sudova bit će izabrani naknadno.

Zanimljivo je da je među kandidatima specijaliziranih sudova za DSV i Nediljko Boban, sudac Visokog prekršajnog suda (VPS) kojeg aktualni saziv saziv DSV-a nedavno nije propustio za predsjednika VPS-a, nego se postupak ponavlja. Dosadašnji predsjednik DSV-a Ranko Marijan, inače sudac Vrhovnog suda, nije se više kandidirao za DSV.

Članovi DSV-a biraju se inače po kompliciranoj proceduri, a poanta je da se to provodi bez utjecaja politike, jer sami suci biraju svoje predstavnike u to tijelo. Pretežni broj članova DSV-a, njih sedam, čine suci, te dva predstavnika pravnih fakulteta, te dva saborska zastupnika, vladajući i oporbeni. Doznajemo da je odaziv sudaca za izbor svojih predstavnika u DSV bio velik, oko 80 posto, a primjerice sa zagrebačkog Županijskog suda glasanju su pristupili svi suci.

Tek prije tri godine politika je formalno uklonjena iz izbora DSV-a jer su se do tad svi članovi birali u Saboru.

30. travanj 2024 13:46