Hrvatska
StoryEditor

Koliko smo uspješni u povlačenju novca iz EU fondova?

05. Veljača 2015.

Milijarde i milijarde eura nalaze se u Europskoj uniji i čekaju, među ostalim zemljama, i na projekte iz Hrvatske. No povlačenje tog novca nije jednostavno. Neki kažu da je Hrvatska uspješna u njegovom povlačenju, no ima i onih koji tvrde kako smo potpuno promašlili.

Kako stvari stoje, i jedan i drugi stav imaju temelja u statistici, samo je pitanje kako se ta statistika tumači.

Činjenica je da su brojni poduzetnici, ali i država, dijalom uspjeli povući taj dragocjeni novac. No također je činjenica da smo u nekim programima potpuno podbacili kao što je, primjerice, program Horizon 2020. koji financira izravno Europska komisija. Naime, u tom programu Hrvatska nije povukla niti jedne jedine lipe, dok su Slovenci uspjeli na taj način financirati 10 projekata, a Srbi jedan. Riječ je o programu koji financira poduzetnike i njihove ideje, a puno je jednostavniji od ostalih.

U ovotjednom Fight Clubu oko (ne)uspješnost u povlačenju novca iz EU fondova sučelili su se Daniel Mondekar (SDP) i Ivana Maletić (HDZ), a nema sumnje kako će ovo biti tema oko koje će se vladajući i i oporba žestoko svađati i u mjesecima koji slijede.

U Liderovom Fight clubu možete glasovati OVDJE

26. travanj 2024 21:42