Hrvatska
StoryEditor

Komadina: Ubrzati predstečajnu nagodbu Dina Petrokemije

14. Kolovoz 2013.

Predstavnici Uprave i sindikata Dina Petrokemije zatražili su danas od primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine da pomogne u ubrzanju postupka predstečajne nagodbe te tvrtke i prodaje zemljišta na kojem bi se gradio LNG terminal, te iz tih sredstava isplatile zaostale plaće i omogućio nastavak proizvodnje.

Nakon sastanka, održanog na zahtjev predstavnika Uprave i sindikata omišaljske tvrtke, župan Komadina izjavio je kako će učiniti sve što može apelirajući na HEP i Ministarstvo gospodarstva da ubrzaju odlučivanje u vezi provedbe predstečajne nagodbe i aranžmana sa zemljištem Dine vezanim uz LNG terminal.

Novcem dobivenim od prodaje tog zemljišta namirile bi se plaće, a to bi omogućilo nastavak proizvodnje ako se predstečajna nagodba riješi u roku od dva mjeseca, kazao je Komadina.

"To je jedino logično jer za sve ostalo ne vidim čemu bi služilo osim namjere da se upropasti nešto što može raditi", rekao je župan ističući kako Dina pruža jedinstvenu priliku proizvodnje za izvoz te da je grijeh da takav pogon postane samo staro željezo.

Predsjednik Uprave Dina Petrokemije Fabio Giacometti izvijestio je da su danas predali dokumentaciju potrebnu za predstečajnu nagodbu te da bi u idućih 15 dana sud trebao odrediti datum prvog ročišta na kojem bi vjerovnici trebali potvrditi valjanost predstečajnog postupka.

Govoreći o problemu prodaje Dinina zemljišta Giacometti je naveo da je u tom postupku zapelo na liniji HEP - Ministarstvo gospodarstva - Dina - DIOKI - Hypo banka.

"Mi smo svoje kao Uprava Dine napravili, a sada čekamo ostale čimbenike da naprave svoje. Još uvijek imamo kapacitet da počnemo raditi u roku od 45 dana, ali se svakim odgađanjem ta mogućnost smanjuje pa bi odluke vezene uz prodaju zemljišta trebalo donijeti što prije", istaknuo je Giacometti. Naveo je da radnici nisu dobili 12 plaća.

Predsjednik Radničkog vijeća Dine Alfredo Davanzo izrazio je ogorčenje prema Ministarstvu gospodarstva, za koje je ustvrdio da ne ispunjava svoje obaveze i ne djeluje u skladu s potpisanim dokumentima te ne nastoji pomoći razvoju proizvodnje u Dini. Izrazio je nezadovoljstvo i nedovoljnim zalaganjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Davanzo je kazao i da bi USKOK i DORH trebali istražiti djelovanje bivšeg vlasnika Dine Roberta Ježića. Do sada su mogli prikupiti dovoljno dokaza i dokumenata da se protiv njega pokrene postupak te da se barem kao urgentna mjera iz njegove privatne imovine sanira problem Dine koja u ovakvom stanju ugrožava širu zajednicu, rekao je Davanzo.

Predsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević kazao je kako je nužno prijeći s deklarativne razine na konkretne poteze. Dosta je čekanja, ljudi su iscrpljeni i treba im dati kruh, istaknuo je.

23. travanj 2024 08:37