Hrvatska
StoryEditor

Komemoracija za Veljka Barbierija

24. Lipanj 2013.

Komemoracijski skup u povodu smrti poznatoga turističkog menadžera Veljka Barbierija, osnivača ACI-a i prvog direktora lanca nautičkih marina na Jadranu, održan je danas u opatijskoj Gradskoj vijećnici.

Veljko Barbieri umro je u petak, u 84. godini. Zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin kazao je kako je pokretanje ACI-ja sredinom 80-tih godina 20. stoljeća bila revolucionarna ideja. Zahvaljujući Barbieriju imamo i danas u Hrvatskoj izvrstan sustav marina. Malo je ljudi koji su napravili tako revolucionaran gospodarski potez važan za cijelu zemlju, naglasio je.

Podsjetio je da je Barbieri 2008. godine dobio Nagradu grada Opatije za životno djelo, dodavši kako je čvrsto i beskompromisno zastupao svoje stavove za koje je smatrao da su bitni za razvoj zajednice.

Direktor ACI-ja Bruno Bonifačić istaknuo je kako je Barbieri ostavio u nasljeđe ACI-jev sustav marina, kao najveći takav sustav pod jednom upravom na cijelom Sredozemlju. Pri pokretanju tvrtke ta ideja je bila ispred svog vremena, a Barbieri je zaslužan i za razvoj jediličarskog sporta u Hrvatskoj i to pokretanjem ACI Match Race Cupa i Akademije jedrenja, kazao je Bonifačić.

I danas je pokretanje ACI-ja, kada je u samo 16 mjeseci izgrađeno 16 marina na Jadranu, jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u turizmu u Hrvatskoj.

Nakon komemoracijskog skupa upriličen je ispraćaj Veljka Barbierija na opatijskom groblju a pogreb će se održati u krugu obitelji u Makarskoj u srijedu.

Veljko Barbieri (Makarska, 1929.) . Bio je direktorom ACI-ja (tada ACY), od 1983. do 1992. godine. Nakon odlaska iz ACI-ja bavio se privatnim poduzetništvom te je, među ostalim poslovima, pokrenuo djelovanje hotela Mozart u Opatiji te trend djelovanja boutique hotela. Radio je i kao konzultant u brojnim turističkim projektima na Sredozemlju.

01. svibanj 2024 19:12