10. lipanj 2014.

Konačno do dokumenata putem interneta

liderhrt
liderhrt

Zamorna čekanja u gužvama na šalterima u državnim uredima polako odlaze u povijest. Od danas je moguće putem interneta dobiti dokumente poput rodnog lista koje će morati prihvatiti svi koji ga traže.

Riječ je o projektu e-građanin koji su danas nakon višegodišnjih priprema predstavili javnosti potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te pomoćnik ministra uprave Darko Parić.

Svatko će na portalu moći imati svoj elektronički pretinac za komunikaciju s cijelom državnom upravom, koji će biti personaliziran po želji korisnika.

Putem elektroničkih usluga koje su trenutno uključene u sustav e-Građani, moguće je:

- zatražiti elektroničke izvode iz matične knjige rođenih ili vjenčanih,- provjeriti svoj upis u registru birača,- informirati se o ocjenama djeteta u školi (Popis škola u e-Dnevniku),- provjeriti izabranog liječnika,- naručiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja,- zatražiti svoju elektroničku radnu knjižicu,- informirati se o očekivanom iznosu mirovine,- registrirati se kao potencijalni posloprimac,- provjeriti uplaćene doprinose u drugi stup mirovinskog osiguranja,- pribaviti potvrde od REGOS-a,- provjeriti svoju poreznu knjigovodstvenu karticu,- provjeriti svoje podatke u OIB sustavu ili- administrirati svoj elektronični identitet.

Plan je u sljedećem razdoblju uključiti i sve ostale elektroničke usluge koje tijela javnog sektora trenutno pružaju građanima putem svojih internetskih stranica: od lokalne samouprave, županija do državnih institucija, ali i potaknuti institucije javnog sektora da razviju bolje i korisnički orijentirane elektroničke usluge.

Jedna od zanimljivijih usluga bit će uvid u školske imenike, što bi roditeljima trebalo omogućiti ugodnije praćenje rada svog djeteta u školi, bez odlaska na u školu na informacije.

Više informacija na sljedećem linku.