02. rujan 2015.

Končar pušta u promet 10. elektromotorni vlak za regionalni prijevoz

Končar-Električna vozila završio je s proizvodnjom još jednog, 10. po redu elektromotornog vlaka za regionalni prijevoz, koji će Hrvatske želježnice uskoro pustiti u promet, nakon čega će započeti proizvodnju elektromotornih vlakova za gradsko prigradski prijevoz, rečeno je u srijedu prilikom obilaska novoizgrađenog vlaka.

Time je okončana prva faza realizacije ugovora koji je ta tvrtka iz sastava Končar grupe sklopila s HŽ Putničkim prometom u siječnju 2014. Ugovorom je predviđena gradnja 44 nova vlaka, 32 elektromotorna (16 za gradsko-prigradski prijevoz i 16 za regionalni prijevoz), te 12 dizel-električnih vlakova, ukupne vrijednosti 1,63 milijarde kuna. Prvi iz serije tih vlakova pušten je u promet 9. travnja ove godine.

- Na sreću, domaći koncern Končar dobio je posao izgradnje novih vlakova, što je 2.000 izravnih ili neizravnih radnih mjesta. To je jedna dobra hrvatska priča, kazao je u srijedu ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić prilikom obilaska novog vlaka.

U Končaru naglašavaju da je riječ o najmodernijem niskopodnom vlaku, koji vozi brzinom do 160 kilometara na sat i zadovoljava sve europske standarde i norme, te se odlikuje visokim stupnjem pouzdanosti zbog primjene novih tehnologija.

Nakon isporuke 10 vlakova za regionalni prijevoz, Končar nastavlja s proizvodnom elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski promet. Prvi vlak iz te serije bit će pušten u promet početkom listopada ove godine, a do kraja godine bit će isporučen i prototiop dizel-električnog motornog vlaka.

- Uvjereni smo da će kroz izvjesno razdoblje ti vlakovi osim u Hrvatskoj biti prisutni i na tržištu u regiji, jer je riječ o proizvodu visoke kvalitete i prihvatljive cijene. To će ujedno značiti i nova zapošljavanja, jer se na takvim složenim projektima angažira čitav niz partnera, kooperanata i podizvođača, kazao je Ivan Bahun, predsjednik Uprave Končar-Električna vozila. Dodao je da samo na ovom projektu radi oko 100 kooperanata.