Hrvatska
StoryEditor

Koprivnica kao Buenos Aires

17. Prosinac 2016.

Mogu li se ikako uspoređivati Koprivnica i Buenos Aires? Onako, na prvu, svatko bi vjerojatno odgovorio da bi bilo kakva usporedba ta dva grada bila besmislena, jer milijunski Buenos Aires sigurno je prema svim pokazateljima miljama ispred Koprivnice.

>>>Koprivnica se razvija kao pametni grad

No Svjetski savjet za podatke o gradovima (WCCD – World Council on City Data) putem svoje internetske aplikacije www.dataforcities.org omogućio je usporedbu svih akreditiranih gradova prema raznim parametrima. Od hrvatskih gradova u toj mreži jedini sudjeluju Zagreb i Koprivnica, koje je moguće usporediti s drugim gradovima članovima, pa tako i Buenos Airesom. To su, za područje javnog prijevoza, napravili autori stranice www.koprivnica.hr, sa zaključkom da su Koprivnica i Buenos Aires slični prema tendenciji investiranja u urbanu mobilnost.

Bez obzira na to što je riječ o golemoj razlici u broju stanovnika, prosječna životna dob građanina argentinske metropole i Koprivnice ista je – 77,2 godine.

Mjerljivi pokazatelji za područje javnog prijevoza različiti su i uglavnom na strani Buenos Airesa, a bez obzira na to što je riječ o golemoj razlici u broju stanovnika, prosječna životna dob građanina argentinske metropole i Koprivnice ista je – 77,2 godine. Interesantno je, međutim, da Koprivnica ima znatno više biciklističkih staza po stanovniku, a javni bicikli postoje u oba grada. S druge strane, Koprivnica ima mnogo manje bicikala (60) nego Buenos Aires (6000), ali zato su besplatni. Popularizacija javnog prijevoza biciklima u Koprivnici, kojem je na čelu Mišel Jakšić, razumljiva je jer jedina je zamjena električni minibus BusKom, koji je zimi nužan jer javni bicikli idu u spremište. Buenos Aires kao milijunski grad takvih problema nema.

19. travanj 2024 04:20