Hrvatska
StoryEditor

Kovač: Situacija u domaćem gospodarstvu ove se godine nešto popravila iako i dalje zaostajemo

16. Prosinac 2015.
Piše:
Miro Soldić

Predsjednik uprave Erste banke Christoph Schoefboeck je kroz predavanje „2016. – godina velikih izazova“ dao svoj pogled na bankarsko tržište u idućoj godini, a osvrnuo se i na prošlu.

- U ovom trenutku nas najviše brine stanje proračuna, visok javni dug i deficit, a to brine i investitore. Politička i pravna volatilnost uz regulatorni tsunami stranih i domaćih regulatora su faktori koji negativno utječu na poslovanje banaka – izjavio je, naglasivši da je za iduću godinu važno da se vrati pravna sigurnost. Poručio je kako će i dalje raditi sa državom, ali drže da je privatni sektor generator rasta i da će fokus banke biti na njemu i klijentima.

- Financijski startupovi (FinTech tvrtke) su doveli do disrupcija u branši, poslovni modeli banaka će se morati mijenjati, i nisam siguran da će to svi preživjeti – poručio je Schoefboeck, najavivši novi komunikacijski kanal za javnost u vidu korporativnog bloga.

Glavni makroekonomist Erste banke Alen Kovač dao je pregled makroekonomskog okruženja i prognoze za Hrvatsku u 2016. godini. Istaknuo je kako makroekonomske prognoze nisu baš predblagdanska tema, ali da se situacija u domaćem gospodarstvu ove godine nešto popravila iako i dalje zaostajemo za drugim zemljama CEE regije.

- Ove godine očekujemo rast od 1,5 a slične prognoze su i za 2016. – kazao je Kovač, dodavši kako očekuju sličan udio osobne potrošnje i nešto veći doprinos investicija te doprinos izvoza zbog stabilnog rasa u EU.

Dotaknuo se i scenarija suspenzije Schengenskog režima zbog migrantske krize što bi mogao biti potencijalni rizik za turizam, a posljedično i za rast BDP-a, budući da većina naših gostiju mora prijeći tri granice kako bi stigla do nas.

- Dinamika rasta, iako spora, počinje hvatati ritam, naglašeni rizici su u javnih financijama. Javni dug i deficit, odnosno fiskalna konsolidacija ostaje domaća zadaća koju moramo srediti u idućih nekoliko godina – poručio je Kovač, uz napomenu da nas trošak servisiranja kamata muči unatoč povoljnim uvjetima na financijskom tržištu te da nam je to dodatni uteg i u percepciji rizika zemlje.

20. travanj 2024 10:45