Hrvatska
StoryEditor

Kovacs-Wöhry: Hrvatska je službeno izašle iz krize, ali pravi oporavak je daleko

11. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Na radnom ručku u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca gošća je bila Andrea Kovacs-Wöhry, predsjednica Uprave Sberbanke koja je govorila o izazovima s kojima se banka i poduzetnici susreću.

Na samom uvodu predsjednik udruge malih i srednjih poduzetnika u HUP-u Petar Lovrić kritički se osvrnuo na poteze Vlade koji tjeraju male i srednje poduzetnike u propast. Kao ključni problemi istaknuti su problemi s ovršnim zakonom, sa zakonom o zaštiti na radu i o zapošljavanju invalida.

- Invalidi danas nisu ništa više zaposleni, a obavezom zapošljavanja ili plaćanja poslodavcima je stavljen novi teret. Iako je formulacija kod donošenja zakona da neće biti dodatnih troškova u praksi je to drugačije. Mi jesmo socijalno osjetljivi, ali ovo nije način kako ćemo pomoći invalidima – rekao je Lovrić.

Istaknuo je da su uspjeli isposlovati da se ukine odredba da svaka tvrtka koja ima više od jednog zaposlenog mora imati stručnjaka za zaštitu na radu što će donijeti olakšanje poduzetnicima. Lovrić, kako sam priznaje, vječiti je optimist i nada se da će krenuti na bolje.

- Hrvatski poduzetnici će uvijek uspjeti, ali treba im omogućiti normalne uvjete – poručio je Lovrić.

Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić istaknuo je da će uskoro krenuti razgovarati sa svim političkim strankama oko njihovih 16 pitanja koje su postavili. Također apelira na sve da omoguće poduzetnicima bolje uvjete rada.

- Moraju svi shvatiti da su poduzetnici ti koji Hrvatsku vuku prema naprijed ili joj ne daju da potone. Suradnja nam je potrebna i dok je ove udruge mi ćemo se truditi olakšati poslodavcima uvjete – rekao je.

Andrea Kovacs-Wöhry istaknula je da je Hrvatska službeno izašla iz recesije, ali da će za pravi oporavak trebati vremena.

- Primjećujemo da osobna potrošnja ne raste, a ovaj rast BDP-a najprije dolazi zbog rasta izvoza. Tako će biti i sljedećih godina. Ono što zabrinjava da investicijski ciklus nije počeo. Kada se on pokrene onda će i gospodarstvo krenuti – smatra Kovacs-Wöhry.

Pohvalila se da Sberbanka u Hrvatskoj ima rast kredita ukupno i za poslovne korisnike, dok je situacija na tržištu suprotna i bilježi se blagi pad. Kaže da su pred Hrvatskom ključne godine za gospodarski oporavak.

- Ova i sljedeća godina bit će ključne za oporavak. Reforme koje se moraju provesti moraju biti brze kako bi se omogućio rast. Ukoliko se to dobro odradi to će biti ključ za daljnji rast. Izvoz je sad lokomotiva izlaska iz recesije, ali bez rasta osobne potrošnje i investicija neće biti pravog oporavaka – ističe Kovacs-Wöhry.

Iako su mnogi puni kritike za banke kako ne izlaze u susret poduzetnicima i imaju visoke kriterije za odobravanje kredita situacija je u Sberbanci suprotna ističe predsjednica Uprave.

- Likvidnost banaka i kapitala je velika i spremni smo za financiranje dobrih projekata – zaključila je Kovacs-Wöhry.

26. travanj 2024 07:08