Hrvatska
StoryEditor

Kraj bezvremenskih kolektivnih ugovora

06. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

- Vlada ima samo deklarativan utjecaj na Hrvatsku narodnu banku. Ako ga uopće i ima. HNB je samostalan i na monetarnom tržištu i u politici prema tečaju, koji nije i ne bi trebao biti upitan, naglasio je premijer Zoran Milanović, osvrćući se na sve priče proteklih dana o smjeni guvernera Željka Rohatinskog.

Prije dolaska na sjednicu Vlade ministar financija Slavko Linić izjavio je ‘ne očekujem nikakve promjene u monetarnoj politici.‘ Vlada je pak na današnjoj sjednici donijela Zakon o reprezentativnosti, na čiju je najavu donošenja iz sindikalnih središnjica prethodno stigla prijetnja kako će zbog toga tužiti Hrvatsku Europskoj uniji te međunarodnim sindikalnim udrugama. S obzirom da je iz Bruxellesa poručeno kako je reguliranje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca unutarnja stvar svake države, Vlada nije našla prepreke da ne donese taj zakon.

A on je uvod za ukidanje sporne odredbe iz Zakona o radu, koja govori da se prava iz kolektivnih ugovora primjenjuju neograničeno dugo, odnosno dok se ne postigne novi dogovor. Tu su odredbu u lipnju 2010. četiri najveće sindikalne središnjice iskoristile za prikupljanje oko 700 tisuća potpisa kako bi to pitanje doveli do referenduma. Do njega nikada nije došlo, a tada je sindikate podržao i SDP. Danas, na pitanje kako to da je SDP tada bio protiv a sada predlaže identične izmjene, ministar uprave Arsen Bauk odgovorio je da je HDZ-ova koalicija imala dovoljno glasova da to provede, ali da je ‘problem bivše Vlade Jadranke Kosor bio nedostatak legitimiteta, to je bio naš prigovor cijelo vrijeme.

Prava iz kolektivnih ugovora, prema Vladinom prijedlogu, vrijedila bi tri mjeseca nakon isteka ugovora.  Zakonom o reprezentativnosti regulira se, inače, kolektivno pregovaranje te broj članova sindikata i poslodavačkih udruga potrebnih za članstvo u Gospodarsko-socijalnom vijeću. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pojasnio je da se povećava cenzus vezan uz pravo sindikata na sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju sa 10 na 20 posto članova od ukupno sindikalno organiziranog članstva, kao i cenzus za strukovne sindikate sa 30 na 40 posto. 

Vlada je u parlamentarnu proceduru uputila i prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama i izmijenjeni Zakon o upravljanju državnom imovinom. Prema tim izmjenama neće se moći legalizirati građevine izgrađene nakon 21. lipnja 2011., a kako je od nekoliko desetaka tisuća bespravno izgrađenih objekata, podneseno tek 900 zahtjeva za legalizacijom, planira se cijeli niz poticajnih, ali i kaznenih mjera za one koji to ne učine. Potvrđena je i odluka da se za u prosjeku 15 posto povećaju cijene cestarina.

23. travanj 2024 19:37