Hrvatska
StoryEditor

Kraj listopada rok za obvezujuće ponude za Plomin C

26. Kolovoz 2013.

Kvalificirani ponuditelji svoje obvezujuće ponude za termoelektranu Plomin C mogu dostaviti do kraja listopada, pa se prije isteka tog roka ne može govoriti o odzivu ponuditelja niti o pojedinostima ponuda, istaknuli su danas iz HEP-a opovrgavajući tvrdnju predsjednika udruge Eko Kvarner Vjerana Piršića da je samo jedna tvrtka dostavila obvezujuću ponudu za TE Plomin C jer nije moguće postići efikasnost s tehnologijom koja je određena natječajem.

Piršić je to izjavio u povodu Vladina prošlotjednog odbacivanja zahtjeva za savjetodavnim referendumom u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji o izgradnji TE Plomin C, koji su joj uz peticiju s 2.624 potpisa "građana i posjetitelja Labinštine" u svibnju uputile udruge Labin Art Express XXI i Eko Kvarner.

HEP podsjeća da je krajem travnja ove godine kvalificiranim ponuditeljima dostavio dokumentaciju za dostavu obvezujućih ponuda u procesu izbora strateškog partnera u izgradnji i upravljanju TE Plomin C.

Riječ je o tri tvrtke - Edisonu iz Italije, KOSEP-u iz Južne Koreje i Marubeni iz Japana.

"Prema zahtjevu za dostavu ponuda, kvalificirani ponuditelji mogu dostaviti obvezujuće ponude do 31. listopada ove godine te se prije isteka tog roka nikako ne može govoriti o odzivu ponuditelja niti o pojedinostima ponuda", kažu u HEP-u.

Dodaju da postupak odabira strateškog partnera HEP provodi prema Međunarodnom pregovaračkom postupku, sukladno EU-ovoj direktivi za nabavu te da će vrednovanje ponuda biti obavljeno na temelju utvrđenih tehničkih i ekonomskih kriterija.

Kad je riječ o izabranoj tehnologiji za TE Plomin C, HEP naglašava da su u razvoju projektnog rješenja razmatrane sve relevantne tehnologije čistog ugljena te je odabrana tehnologija na ugljenu prašinu sa superkritičnim stanjem pare, zbog visokog energetskog stupnja djelovanja, najveće komercijalne zastupljenosti i visoke pouzdanosti postojećih postrojenja toga tipa.

"Dakle, s tehnologijom koja je predviđena natječajnom dokumentacijom moguće je postići traženu efikasnost, što proizvođači opreme i investitori s većim brojem elektrana koje su puštene u pogon posljednjih godina i dokazuju", kažu u HEP-u.

Tome u prilog, HEP podsjeća na ocjenu predstojnika Katedre za termoenergetska postrojenja na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje i člana Savjetodavnog stručnog povjerenstva za ocjenu utjecaja na okoliša za TE Plomin C Željka Bogdana. On smatra da je glavno obilježje konvencionalnih tehnologija, među kojima i one za Plomin C, veliko iskustvo u dosadašnjoj primjeni, zbog čega su nedostaci u pogonu minimalni, a pouzdanost i raspoloživost postrojenja veliki. "Specifične karakteristike postrojenja koje je odabrano kao rješenje odnose se na parametre svježe pare (tlak i temperaturu), koji predstavljaju najviše svjetske standarde (…). Zbog prvenstveno visokih parametara svježe pare, očekivani stupanj iskoristivosti elektrane iznosi visokih 45 do 47 posto", ocjena je Bogdana koju prenose iz HEP-a.

HEP je krajem srpnja prošle godine započeo proces izbora strateškog partnera za Plomin C, interes je iskazalo sedam tvrtki, a krajem rujna HEP je završio evaluaciju ponuda i utvrdio listu s četiri kvalificirana ponuditelja za daljnje nadmetanje. Na toj je listi, uz tri navedene tvrtke kojima je dostavljena dokumentacija za dostavu obvezujućih ponuda, bila i poljska kompanija POL-MOT, ali ta tvrtka nije bila zadovoljila sve potrebne uvjete, odnosno nije dostavila svu traženu dokumentaciju.

Vrijednost investicije u TE Plomin C, koja bi kao energent koristila ugljen, je oko 800 milijuna eura, planirano je da njena instalirana snaga bude 500 megavata (MW), a zamijenila bi postojeći blok TE Plomin 1 koji ima snagu 125 MW.

20. travanj 2024 14:52