Hrvatska
StoryEditor

Kraj nekontroliranom odljevu novca i zloporabama

18. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Rješenja za korisnike raznih oblika socijalne skrbi uskoro će se brže donositi, a nepravilnosti odmah uočavati.

Prva od 11 kvartovskih podružnica Centara za socijalnu skrb Zagreba, ona u Dubravi, jučer je umrežena u dugoočekivanu aplikaciju SocSkrb, putem koje će se informatički povezati svi centri u jedinstveni registar podataka o svim korisnicima prava i usluga socijalne skrbi, piše Večernji list. Povezivanjem aplikacije s bazama podataka drugih tijela državne uprave, za početak s Poreznom upravom, ubrzati će se proces rada u centrima jer će o svakom korisniku odmah biti vidljivi svi podaci relevantni za ostvarivanje nekog prava.

Do kraja godine sve će zagrebačke podružnice biti umrežene, a do kraja 2013. i ostali centri u Hrvatskoj, prvo oni u velikim gradovima – najavila je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, koja je obišla jedan od najopterećenijih zagrebačkih centara socijalne skrbi, onaj u Dubravi.

– Ovaj projekt je davno plaćen, ali do danas nije bio u funkciji. Mi smo se odmah po dolasku primili posla kako bi ga što prije osposobili – dodala je Opačić, misleći na kredit koji je prije osam godina dobiven od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, ali informatizacija nije provedena.

Država trenutačno broji 250 tisuća korisnika, od kojih 106 prima novčanu pomoć. Na pitanje koje su najčešće nepravilnosti, ministrica Opačić kazala je kako nema kontrole koliko i kakve pomoći netko dobiva od države, a što od jedinica lokalne samouprave, što i koliko ima od imovine... Upiranje prstom i "rekla-kazala" dosad nije bilo provjerljivo, ali informatizacijom sustava, koju internetski podržava CARNet, hoće. Tako će doskora napokon biti onemogućen nekontrolirani odljev novca i zloporabe, a socijalnim radnicima ostat će više vremena za korisnike.

20. travanj 2024 15:03