Aktualno Hrvatska Preporučeno

Kraj zloporabi POS-ovih stanova: Nema najma ni prodaje deset godina od kupnje!

kvadrata

Svaki maloljetni član obitelji produžit će vam subvenciju kredita za stan za godinu dana, a svi koji kupuju POS stanove odsada će morati potpisati kupoprodajni ugovor u kojem se zabranjuje davanje stana u najam ili njegovu prodaju. Izmjene su to Zakona o subvencioniranju stambenih kredita i Zakona o društveno poticanoj stanogradnji koje je Vlada odobrila na sjednici u četvrtak.

– Oba zakona mijenjamo jer su to od nas tražili građani. Odlučili smo dodatno poboljšati te zakone – kazao je ministar graditeljstva Predrag Štromar te izložio kako je u dvije godine primjene zakona 5300 mladih dobilo subvenciju za stambeni kredit. S time da je u 2018. u odnosu na 2017. broj zahtjeva porastao za 23 posto.

Na sjednici Vlade usvojen je prijedlog da se Zakon o subvencioniranju stambenih kredita izmijeni tako da se uvodi dodatno subvencioniranje kredita za svakog maloljetnog člana kućanstva na dan podnošenje zahtjeva za 1 godinu. Ono što ostaje isto u zakonu je da subvencije čine 30-50 posto rate kredita tijekom pet godina, a za svako novorođeno dijete subvencija se produžuje za dodatne dvije godine.

Do sada se u obiteljima koje su digle subvencionirane stambene kredite rodilo više od 550 djece, istaknuo je Štromar.

Prihvaćene su i izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, koju je ministar opisao kao još jednu konkretnu demografsku mjeru koja za cilj ima omogućiti mladima osigurati pitanje stanovanja i ostanak u Hrvatskoj. Naime, tim se izmjenama želi onemogućiti zloporaba POS-ovih stanova koji su korišteni kao stanovi za najam i dodatno se zarađivalo na njihovoj prodaji.

Stoga je uvedena zabrana davanja u najam ili prodaju stanova, a to će se ubuduće definirati kupoprodajnim ugovorom kako bi, kaže Štromar,  stanovi zaista koristili za namjenu za koju su građani i država izdvojili javna sredstva.

Prema tome, ako kupite POS stan, nećete ga moći prodati prvih deset godina. Zabrana prodaje upisat će se u zemljišne knjige istodobno s upisom prava vlasništva. Doduše, APN, odnosno javna ustanova, kupcu može odobriti prodaju stana i prije isteka roka od 10 godina, pod uvjetom da kupac plati APN-u, odnosno javnoj ustanovi, razliku između prodajne cijene stana i stvarne tržišne cijene u vrijeme sklapanja ugovora. Prodaju prije isteka deset godina mogu omogućiti i ‘promijenjeni životni uvjeti’ poput smrti ili teške bolesti kupca stana ili člana njegove uže obitelji, razvrgnuće suvlasničke zajednice uslijed razvoda braka, osobni stečaj te preseljenje kupca. U svakom slučaju, prvo ćete morati otplatiti ‘ukupni preostali iznos dugovanja s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate’.

Kazna za ‘zaobilaženje zakona’ dovest će do toga da se kredit proglasi dospjelim u cijelosti i nastupit će prisilna naplata. U tom slučaju kupac je dužan APN-u, odnosno javnoj ustanovi, isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

Dodatna novost u ovom zakonu je i smanjenje kamata na javna sredstva u otplati s 3 na 2 posto godišnje.

Štromar je kazao kako je dosad odobreno 5.300 subvencioniranih kredita, a izgrađeno je 8.276 POS-ovih stanova, odnosno 13.500 domova za preko 36.000 članova obitelji. Do 2020. godine 20.000 obitelji imat će svoj dom po nekom od ovih modela, zaključio je Štromar.

Komentari