Hrvatska
StoryEditor

Kratak rok za prilagodbu novoj poreznoj reformi traži jasne putokaze i rješenja

02. Prosinac 2016.

– Sukladno planu cjelovite porezne reforme, a čija implementacija počinje teći već s 1. siječnjem 2017. godine, danas je u hotelu Antunović, u trenutku kad nadležne institucije RH definiraju posljednje detalje porezne reforme, za hrvatsku stručnu javnost održana tematska konferencija BDO Akademije na kojoj su vodeći stručnjaci Ministarstva financija – Porezne uprave prisutnima pojasnili sve novosti koje u sebi krije porezna reforma, koja će u mnogome utjecati na poslovanje gospodarskih subjekata tijekom 2017. godine.

Porezna reforma najviše promjena donosi upravo u poreznom sustavu. Paket zakona, kojim je planiran gospodarski rast i zapošljavanje, poticaji demografskoj obnovi, razvoj poduzetništva i ostalo, utjecat će stoga na sve slojeve društva, a najviše posla s promjenama imat će očekivano oni zaposleni u računovodstvu. Konkretno, nova porezna reforma uključuje brojne promjene vezane uz oporezivanje dobiti i dohotka, promjene u PDV-u, ukidanje komunalne naknade i poreza na tvrtku, promjene poreza na nekretnine kao i još mnogo manjih, no jednako važnih „novina“ koje će gospodarski subjekti u zaista kratkom roku trebati znati ugraditi u buduće poslovanje.

Upravo zato, Marijana Vuraić Kudeljan, zamjenica ravnatelja Porezne uprave, prisutne je upoznala s novostima  koje donosi posljednja  porezna reforma, no jednako tako i s promjenama koje nas očekuju u 2017. godini.  Pojasnila je što zapravo znači smanjenje poreza na promet nekretninama s 5 na 4 posto, kao i što će donijeti oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretninama, a što će uz brojne izmjene u dijelu poreza na promet nekretninama imati za cilj oživljavanje tržišta nekretnina, jednostavniji postupak oporezivanja i smanjenje poreznog tereta. Ksenija Cipek, pomoćnica ravnatelja Porezne uprave naglasak je stavila na novosti vezane uz izmjene i dopune Zakona poreza na dobit odnosno konkretno dala uvid u očekivano administrativno i financijsko rasterećenje poduzetnika, jačanje konkurentnosti, jačanje pravne sigurnosti te stvaranje temelja za povećanje ulaganja. Dražen Opalić, savjetnik Porezne uprave, pojasnio je promjene u dijelu poreza na dohodak odnosno konkretno promjene poreznih stopa i poreznih razreda kao i povećanje osobnog odbitka i odbitka  za djecu i druge uzdržavane članove obitelji. Renata Kalčić, voditeljica službe za PDV Porezne uprave, predstavila je očekivane izmjene zakona o porezu na dodanu vrijednost koje će se realizirati kroz nekoliko budućih razdoblja te ukazala na sve potrebno kako bi se hrvatski gospodarstvenici i poduzetnici što lakše suočili s izazovima koje donosi nova zakonska regulativa prilikom obračuna PDV-a.

20. travanj 2024 12:13