Hrvatska
StoryEditor

Kreće poduzetnički lov na 1,1 milijardu kuna iz EU fondova

09. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras objavio je danas poziv za prvi natječaj iz novih strukturnih fondova Europske unije. Natječaj vrijedan 1,13 milijardi kuna namijenjen je za proizvodnju i opremanje.

Prijave će biti otvorene od 11. svibnja, a sufinancirat će se 45 posto prihvatljivih troškova za mikro i male poduzetnike, a 35 posto za srednje. Minimalna potpora je 1,5 milijuna kuna za izgradnju, odnosno pola milijuna za opremanje dok su maksimalne potpore  pet odnosno 15 milijuna kuna.

- Minimalna vrijednost projekta je kod opremanja 1,1 milijuna kuna, a kod izgradnje 3,33 milijuna. Maksimalna potpora može se dobiti za projekte minimalne vrijednosti 42 milijuna kuna. Očekujemo da će sredstva biti iskorištena kroz 120 do 130 projekata – rekao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.

Prvi ugovori, očekuje se, mogli bi biti potpisani u rujnu, a novost je da kontrolu više ne provodi Središnja agencija za finaciranje i ugovaranje programa i projekata EU, već samo Ministarstvo. Kako je ovo prvi natječaj u novim strukturnim fondovima, Maras se pohvalio s dosadašnjim uspjesima u prijašnjem finacijskom razdoblju.

- Ugovorili smo 99,27 posto sredstava za razdobolje 2007.-2013., a do sada je isplaćeno preko 70 posto sredstava. Do kraja godine mislimo da će biti isplaćena sva sredstva. Spremni smo za nove projekte, a ako u nekom drugom ministarstvu ‘zašteka‘ mi smo spremni preuzeti i njihova sredstva – rekao je Maras, aludirajući na izjave HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić koja optužuje Vladu za loše povlačenje sredstava.

Do kraja ljeta bit će raspisani natječaji vrijedni preko dvije milijarde kuna, a ukupne investicije u ovom pozivu očekuju se da će biti oko 3,5 do četiri milijarde kuna.

26. travanj 2024 03:08