Hrvatska
StoryEditor

Kreće program poticane prodaje novoizgrađenih stanova

13. Svibanj 2013.

Program poticanja prodaje novoizgrađenih stanova na tržištu ‘POS plus‘ kreće sutra, a u njemu mogu sudjelovati hrvatski državljani koji kupuju stan prvi ili neki drugi put, najavila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Programom POS plus država, po njezinim riječima, želi ‘odlediti‘ prodaju 20 tisuća novih stanova i time pomoći građevinarima i kupcima, ali pogodovati i sebi naplatom PDV-a.

Kroz POS plus moći će se kupiti novi stanovi i to izravno od investitora, izvođača ili pravne osobe u sustavu PDV-a, uredne vlasničke dokumentacije i koji ima akt za uporabu.

Najviše kupoprodajna cijena za koju se odobrava zajam je 1.400 eura po četvornom metru korisne površine stana s PDV-om.

Neovisno o visini kupoprodajne cijene, zajam javnih sredstava uvijek je 200 eura po četvornom metru. Uvjet je da kupac osigura depozit od 15 posto od kupoprodajne cijene stana.

Program funkcionira tako da kupac nalazi stan na tržištu, a potom se obraća bankama koje sudjeluju u POS-u plus, kojih je zasad 13 i među kojima su sve najveće banke koje djeluju u Hrvatskoj.

Nakon dogovora s jednom od banaka, dokumentacija se šalje u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja donosi odluku o odobravanju zajma javnih sredstava.

Slijede ugovori o kreditima s bankom i s APN-om za javna poticajna sredstva. Oba kredita su s valutnom klauzulom u eurima.

U Ministarstvu kao prednosti programa ističu povoljniju kamatnu stopu u odnosu na komercijalne, mjesečnu uštedu na ratama i ukupnu uštedu u plaćenom iznosu po završetku otplate.

Na primjeru kupnje stana od 60 četvornih metara po cijeni od 1.400 eura za kvadrat, Ministarstvo pokazuje kako je mjesečna rata kredita uzetog na 31 godinu u POS-u plus, uz kamatu od 3,95 posto, u odnosu na komercijali kredit s kamatom od 6,9 posto, manja za 132 eura, a razlika u ukupno plaćenom iznosu po završetku otplate manja je za 49 tisuća eura ili za 28 posto.

Kupac najprije otplaćuje komercijalni dio kredita, a potom dio kredita iz poticajnih sredstava.

U APN-u je za provedbu projekta inicijalno rezervirano 50 milijuna kuna. Ovisno o interesu taj se iznos može mijenjati, kažu u Ministarstvu.

APN će zahtjeve za poticajnim sredstvima obrađivati i odobravati kako budu pristizali, dakle bez rang listi i dodatnih kriterija.

Informacija o POS-u plus građani mogu dobiti na internetskim stranicama APN-a ili neposrednim upitom kod banaka.

25. travanj 2024 19:43