Hrvatska
StoryEditor

Kreće reorganizacija HTZ-a, nema otpuštanja

19. Srpanj 2013.

Vijeće Hrvatske turističke zajednice usvojilo je u petak Prijedlog reorganizacije i novog ustroja Glavnog ureda HTZ-a koje je izradila konzultantska kuća Horwath Consulting i njegova primjena kreće kroz osam dana.

Neki članovi Vijeća bili su protiv toga da se nova sistematizacija usvaja usred ljetne sezone, već da se s njom pričeka jesen, no većina, uključujući predsjednika HTZ-a i ministra turizma Darka Lorencina se složila, da je upravo ovo pravo vrijeme za početak procesa jer najesen počinju pripreme za 2014. godinu. Preustroj Glavnog ureda, koji podrazumijeva 66 radnih mjesta, temeljit će se na tri operativne divizije : strateško planiranje i marketing, razvoj ponude i upravljanje destinacijom te unapređenje prodaje i odnosi s partnerima, uz horizontalnu podršku u samostalnoj službi za odnose s javnošću te samostalnoj službi za kontroling i administrativne poslove.Za sada nije poznato hoće li se u sustavu zapošljavati novi stručnjaci i kadrovi, ali, prema izjavi direktorice HTZ-a, Meri Matešić, svi trenutno zaposleni zadržat će radna mjesta. Ovo je tek prvi korak kompletne reorganizacije sustava koja će uslijediti početkom iduće godine, nakon donošenja Zakona o turističkim zajednicama, slijedi reorganizacija oko 320 turističkih zajednica, koliko ih ima u ukupnom sustavu.Članovi Vijeća prokomentirali su i ovogodišnju sezonu. Svi se slažu da je slabija od prethodne i da ćemo u najboljem slučaju dostići prošlogodišnje rezultate, no mnogi u to ne vjeruju, pogotovo u financijskom smislu. Ono što je zabrinjavajuće je da su ove godine podbacili hoteli i kampovi, dok je popunjenost privatnog smještaja na razini lanjskih rezultata. U hotelima traju akcije prodaje jeftinijeg smještaja i do 50 posto. No, svi se oslanjaju na rujan koji postaje novi srpanj, što se tiče špice, kada hrvatske hotele počinju puniti kongresi.- Ne možemo reći da je sezona dobra, a ni loša, ali možemo reći da je pod kontrolom. Bit ćemo sretni ako ponovimo prošlogodišnje rezultate - izjavio je Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e (Udruge hrvatskih putničkih agencija).Lorencin je dodao da je sezona 2013. po mnogo čemu posebna, a situacija s Rusima dodatno je otežala stvar. Rekao je sa u suradnjis Ministarstvom vanjskih poslova radi na poboljšanju uvjeta izadavanja viza za ruske goste te osim on-line prijava za vizu otvoreni su vizni centri i preko 100 agencija akreditirano je za suradnju s konzularnim uredima. Uz to, najviše novaca za marketing (šest i pol milijuna kuna) plasirano je na ruskom tržištu, odmah nakon Njemačke. No, hotelskim kućama kao što je Maistra koja bilježi 37 posto manje Rusa u objektima, to sada neće puno pomoći, kao ni mnogim drugim subjektima koji su se oslanjali na rusku potrošnju. 

- Rusi su nam značajno pali, ali nam rastu tržišta Velike Britanije, Skandinavije, Nizozemske. Za očekivati je da nećemo ponoviti prošlu godinu iako financijski još uvijek možemo kompenzirati gubitke sa cijenama - izjavio je Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre. Matešić je predstavila i osnovne smjernice Strateškog marketinškog plana 2014-2020. kojeg također radi Horwath Consulting u suradnji sa španjolskim THR-om koji bi trebao biti gotov u studenom i donijeti jasnu sliku o konkurentskoj poziciji hrvatskog turističkog imidža te nove smjernice kako ga repozicionirati na dinamičnom tržištu, s najnovijim komunikacijskim i marketinškim vještinama.

25. travanj 2024 17:49