17. veljača 2015.

Krenuo lov na sezonske djelatnike

lider.media
lider.media

Već krajem prošle godine započele su pripreme za nadolazeću turističku sezonu, a tijekom siječnja i veljače organizirani su redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko turističkih poduzeća i područnih ureda kontinentalnoj Hrvatskoj radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja.

Kako je na svojim stranicama objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje riječ je o poslodavcima s područja Jadranskog primorja koji su najčešće obilazili područne urede kao što je Osijek, Virovitica, Bjelovar, Slavonski Brod ali i dr. područne urede.

Prema dosad dostupnim podacima najviše su traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo - sveukupno 1.722 radnika. Traženi su uglavnom konobari, prodavači, sobarice, kuhari, kuhinjskih radnici, čistačice, radnici u održavanju, pomoćni kuhari, pomoćni konobari, recepcioneri, turistički animatori i dr.   U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno je 127 osoba iz evidencije HZZ-a, uglavnom konobara, kuhara, prodavača, administrativnih službenika, vrtlarskih radnika, hotelijersko-turističkih službenika, sobarica, pomoćnih kuhara, čistačica, kuhinjskih radnika…   U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 130 osoba, a najviše prerađivačkoj industriji – 56, administrativno i pomoćno uslužnoj djelatnosti – 35 i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 20.