Hrvatska
StoryEditor

Krištof: Nismo frizirali službenu statistiku

13. Travanj 2015.
Piše:
liderhrt

‘Službena statistika nije bila frizirana‘, odgovorio ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof na prozivke ministra Siniše Hajdaša Dončića o radu DZS-a. Dončić je, naime, jučer za rastući dug i deficit optužio upravo Hrvatski zavod za statistiku.

- Ministarstvo financija nije izdalo nikakva jamstva za projekt Zračne luke Zagreb, odnosno sporazum između davatelja koncesije, koncesionara i banaka ne ulazi u državno jamstvo i ne povećava proračunski deficit - kazao je Dončić.

Naime, Europska komisija u javni dug uključuje jamstva javnim poduzećima, njihov dug, pa i javno-privatna partnerstva, a Zavod za statistiku takve je tražene podatke poslao Eurostatu. Do 20. travnja traje takozvano ‘razdoblje objašnjavanja‘ u kojem se sve transakcije dodatno istražuju.

- Zgrada, odnosno terminal ostaje u vlasništvu RH i za to se potpisuje direktni sporazum. Nema izravnog jamstva i to zna od početka‘, kazao je Hajdaš Dončić. ‘Zbog šlampavosti državnog zavoda za statistiku, to je najblaže rečeno, i davanja podataka Eurostatu zbog nove metodologije - oni je kvantificiraju kroz deficit. Postavljam pitanje kakav je onda deficit Francuske ili Irske gdje je većina projekata izgrađena kao privatno javno partnerstvo - kazao je Dončić.

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof tvrdi kako službena statistika nije bila frizirana.

- Radi se o tome da se i dan danas kod ovakvih podataka primjenjuju ona pravila koja su se primjenjivala u trenutku kad su takvi ugovori sklopljeni. Za stare projekte se primjenjuju stara, a za nove nova pravila - izjavio je za HRT Krištof.

On je najavio kako će sve svoje odluke Državni zavod za statistiku komentirati na konferenciji za novinare 20. travnja.

25. travanj 2024 10:19