10. listopad 2013.

‘Kriterij za HPB je cijena dionice, a kod CA tražimo partnera‘

liderhrt
liderhrt

Vlada je objavila da Adris i poljski PZU ostaju u užem krugu za kupnju Croatia osiguranja, Dok za Hrvatsku poštansku banku u igri ostaju OTP Bank i Erste&Steiermärkische Bank. Vlada je od njih zatražila predaju obvezujućih ponuda.

OTP banka ponudila je za Hrvatsku poštansku banku od 92,2 do 118 milijuna eura, a Erste&Steiermärkische Bank - 130,2 milijuna eura, kazao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

Za Croatia osiguranje Adris je ponudio 790,27 eura po dionici i 130 milijuna eura dokapitalizacije, dok je PZU ponudio 900,9 eura po dionici i 50 milijuna eura za dokapitalizaciju. Lalovac je kazao kako je ponuda Triglava bila bitno drukčija od ovih ponuda. Vlada u Croatia osiguranju prodaje dio od ukupno 80,2 posto svog vlasničkog udjela u tom osiguravajućem društvu, a na način da državi u vlasništvu ostane najmanje 25 posto plus jedna dionica odnosno najviše do 30 posto dionica kapitalno osnaženog Croatia osiguranja.

‘HPB se prodaje ponuditelju koji će dobiti manji dio tržišta. Kriterij je cijena dionice, a kod CA tražimo partnera. Zadržali bismo kontrolni paket, a onaj koji ulazi mora zadovoljiti i kriterij očuvanja imena tvrtke, širenje u regiji i stabilizaciju poslovanja tvrtke‘, izjavio je na početku sjednice premijer Zoran Milanović.

Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje ugovora o jamstvu između RH i EBRD-a, za financiranje projekta modernizacije HŽ Infrastrukture - dokument

Također na dnevnom redu je i odluka o davanju suglasnosti za zaduživanje HŽ Infrastrukture za financiranje modernizacije. HŽ Infrastruktura zadužila bi se za 40 milijuna eura, uz jamstvo države, kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).