Hrvatska
StoryEditor

Kućanstvima od 1. travnja plin jeftiniji 18 posto

23. Ožujak 2016.

Vlada je u srijedu donijela odluke na temelju kojih bi prirodni plin za kućanstva od početka travnja trebao pojeftiniti za 18 posto.

- Za kućanstva možemo očekivati smanjenje cijene za otprilike 18 posto, ovisno o troškovima distributera, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Što se tiče cijene plina za industriju, odgovorio je da cijene za industriju nisu regulirane, nego se utvrđuju tržišno te o tome ne odlučuje Vlada. Te cijene su, kaže Panenić, trenutno u skladu s niskim cijenama u regiji i industrija od toga ima koristi.

Vlada je, naime, donijela odluke o cijeni plina po kojoj je proizvođač prirodnog plina, odnosno Ina, dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), te odluku o cijeni po kojoj je HEP dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstava.

Prema tim odlukama, kazao je Panenić, Ina će biti dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati HEP-u po cijeni od 0,1369 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 20,1 posto niža cijena nego sada (0,1715 kuna po kWh), a HEP će plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom kućanstava prodavati po cijeni od 0,1734 kune po kWh, što je 24,2 posto niža cijena nego sada (0,2289 kuna po kWh).

Vladinim odlukama te će se nove, niže cijene primjenjivati u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine. Pojeftinjenje plina za kućanstva neslužbeno je najavljeno prije desetak dana, nakon što je Upravno vijeće HERA-e na sjednici održanoj 11. ožujka Ministarstvu gospodarstva dalo pozitivno mišljenje na prijedloge odluka koje je danas donijela Vlada. Ta se najava pojeftinjenja obrazlagala padom veleprodajnih cijena plina u Europi, s obzirom da cijene plina s odmakom prate pad cijena nafte na tržištu.

19. travanj 2024 23:47