Hrvatska
StoryEditor

Lakše do pronalaska ukradenog vozila

28. Svibanj 2012.

Na poziv krovnog europskog udruženja osiguratelja Insurance Europe, Hrvatski ured za osiguranje je sredinom svibnja pristupio međunarodnoj konvenciji o povratu ukradenih vozila ICRV (International Convention for the Recovery of Stolen Vehicles), priopćeno je iz Hrvatskog ureda za osiguranje.

Konvencija iz 2006. proizašla je iz prvog sporazuma europske industrije osiguranja sklopljenog 1990. godine u svrhu uspostave međunarodne suradnje osiguratelja na povratu ukradenih vozila. Potpisnici Konvencije, Udruženja europskih osiguratelja obvezuju se na razmjenu informacija o ukradenim vozilima i vozilima na kojima je nastala totalna šteta, s ciljem suzbijanja krijumčarenja te pronalaska i povrata ukradenih vozila.

Insurance Europe je prepoznao inicijativu Hrvatskog ureda za osiguranje, koja je lani rezultirala potpisom Protokola o suradnji u sprječavanju prijevara u osiguranju, kao uspješan primjer međunarodne suradnje usmjerene na suzbijanje prijevara u osiguranju. Hrvatski ured za osiguranje je svoj model međunarodne suradnje između nacionalnih Ureda i Udruženja osiguratelja predstavio međunarodnim institucijama na Općoj skupštini Savjeta ureda Sustava zelene karte održanoj krajem svibnja 2011. u Dubrovniku na posebnoj radionici posvećenoj prijevarama u osiguranju motornih vozila. Protokol je istaknut kao primjer dobre prakse temeljem kojeg će i Savjet ureda nastojati razviti okvir suradnje između nacionalnih Ureda u Sustavu zelene karte osiguranja.

Pristupom Protokolu, Udruženja osiguratelja iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Češke i Rumunjske obvezala su se na suradnju i razmjenu informacija o aktivnostima koje poduzimaju s ciljem sprječavanja prijevara u osiguranju na razini udruženja osiguratelja, stoji u priopćenju.

26. travanj 2024 07:13