Hrvatska
StoryEditor

Lakši pristup e-uslugama javne uprave za klijente Zagrebačke banke

20. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Zagrebačka banka potpisala je sporazum s Ministarstvom uprave i agencijom FINA kojim će se omogućiti pristup sustavu e-Građani svim klijentima korisnicima tokena i m-tokena kojih u Zagrebačkoj banci ukupno ima 450 tisuća. Pristup sustavu e-Građani bit će moguć u rujnu ove godine, a klijentima će donijeti bržu i jednostavniju komunikaciju s državom, omogućiti lakši pristup brojnim e-uslugama javne uprave, uz uštedu vlastitog vremena i bez obzira na to gdje se nalazili.

“Drago nam je što ćemo pristupanjem sustavu e-Građani pružiti svoju potporu procesu digitalizacije kao  jednom od nacionalnih prioriteta u svrhu jednostavnije komunikacije te povećati dostupnost uslugama javne uprave. Na ovaj način gotovo pola milijuna građana, naših klijenata, ima mogućnost brzo i učinkovito dobiti brojne dokumente i informacije. Ovom suradnjom zajedno sa državom težimo istom cilju - omogućiti građanima da svoje potrebe u važnim područjima života riješe  jednostavno i efikasno, bez obilaska šaltera, podizanja niza papira i dokumenata te da im usluge javne uprave i Banke budu dostupne neovisno o njihovoj lokaciji i vremenu.  Naše je opredjeljenje uvijek bilo primjena novih tehnologija i osluškivanje potreba naših klijenata čemu ćemo i u budućnosti polagati posebnu pozornost”, izjavila je ovim povodom članica Uprave Zagrebačke banke Daniela Roguljić Novak.

"Već dugi niz godina, Financijska agencija pruža usluge državi, gospodarstvenicima i građanima. Ponosni smo i na uspješnu suradnju s bankama u pružanju kompleksnih usluga, koje zahtijevaju visoku razinu ekspertize. Fina je u suradnji s Ministarstvom uprave, u okviru sustava e-Građani, uspostavila Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS) koji građanima omogućava fleksibilan, a u isto vrijeme siguran pristup elektroničkim uslugama državne uprave. Posebno me veseli da smo sinergijom naših najvećih klijenata, banaka i države, u procesu informatizacije javne uprave, osigurali građanima brzu i jednostavnu dostupnost elektroničkim uslugama. Potpisivanjem ovog sporazuma, gotovo pola milijuna klijenata Zagrebačke banke, moći će od jeseni bez ikakvih dodatnih aktivnosti, putem ove platforme, pristupati uslugama državne uprave", naglasila je predsjednica Uprave Fine Anđelka Buneta.

Pomoćnica ministra uprave Leda Lepri napomenula je da je želja Ministarstva uprave zadovoljiti potrebe građana da poslove s javnom upravom obave bez trošenja dragocjenog vremena, pa tako i bez onog inicijalnog obilaska Fine radi dobivanja e-Pass-a i mTokena. „Stoga smo izuzetno zadovoljni da se daje mogućnost velikom broju korisnika internetskog i mobilnog bankarstva Zagrebačke banke da se uključuje u e-Građane. Upravo je to populacija koja će mogućnosti koje pruža sustav e-Građani najbolje znati iskoristiti. Vjerujemo da će i ostale banke u Hrvatskoj slijediti primjer Zagrebačke banke i svojim korisnicima osigurati korištenje naših usluga. S obzirom da je Ministarstvo unutarnjih poslova počelo s izdavanjem e-osobne iskaznice koja sadrži certifikat za dokazivanje identiteta te za elektroničko potpisivanje, vjerujemo da ćemo imati prilike i dalje surađivati na novim e-uslugama, a na zadovoljstvo građana“ ističe Lepri.

Od ukupnog broja korisnika tekućeg računa u Zagrebačkoj banci njih 48% koristi internet bankarstvo, a 25% koristi mobilno bankarstvo. Pri tome je u posebnom porastu korištenje mobilnog bankarstva – samo u prvoj polovici 2015. godine broj korisnika m-zabe porastao je za 25%, a broj transakcija za čak 120% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ističu u ovoj banci.

25. travanj 2024 18:58