Hrvatska
StoryEditor

Lalovac bi nuđenjem ostavke trebao upozoriti na neodrživost javnih financija

31. Listopad 2014.

Kamate: 12 milijardi kuna; mirovine: 18 milijardi kuna. Toliko samo za te dvije stavke treba osigurati u godišnjem proračunu.

Nijedan ministar ne želi da se rezanje vježba na njegovu ministarstvu. Trakavica zvana izdvajanje HZZO-a iz proračuna završila je u korist zdravstvenoga ministra Siniše Varge. Pobrojene činjenice, u trenutku dok financijski ministar Boris Lalovac javno priznaje da smo dotaknuli točku visoke granice zaduženosti i da povratka nema bez zahvaćanja u rashode, krojenje proračuna za 2015. godinu prema zahtjevima Europske komisije (EK) čini nemogućom misijom.

Ovogodišnji će službeni deficit iznositi 5,8 posto BDP-a. Kada bi se službenim obvezama, kažu upućeni, dodale pojedine nedostupne vrste izdataka (samo se u zdravstvu dospjele neplaćene obveze kreću se oko dvije milijarde), deficit skače na šest posto! Je li premijer Zoran Milanović pristajanjem da se HZZO izdvoji iz državne riznice (nećemo se praviti da je odluku donio ministar Lalovac) svome ministru u startu izmaknuo stolac? Naime, 22 milijarde kuna koliko se obrne u zdravstvu itekako poboljšava tekuću proračunsku likvidnost. Barem na papiru.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera.

25. travanj 2024 15:35