Hrvatska
StoryEditor

Lalovac donio dobre vijesti poduzetnicima

20. Listopad 2014.
Piše:
Miro Soldić

Rasterećenje gospodarstva jedini je smjer prema stabilnom ekonomskom rastu – poručio je ministar financija Boris Lalovac na HUP-ovom radnom ručku.

Najavio je dugo očekivani zaokret u odnosu Porezne uprave i poduzetnika ističući kako se njihova interakcija mora temeljiti na povjerenju, poštovanju i transparentnosti. Najavio je i mjere koje bi tome trebale pridonijeti.Prva od njih podrazumijeva promjene unutarnjeg ustroja Porezne uprave koja bi poduzetnicima trebala pomoći tumačiti zakone i propise, a ne kažnjavati bez upozorenja. Druga mjera odnosi se na novi način vršenja nadzora.

Od početka iduće godine vršit ćemo unaprijed najavljene specijalizirane nadzore za određene industrije i samo za određenu vrstu troškova. Time planiramo skratiti trajanje nadzora koji danas traju godinama. Također, sve svoje nalaze ćemo javno i transparentno objavljivati – naglasio je Lalovac, dodavši kako će se tim mjerama zajedno s HUP-om boriti protiv sive ekonomije i poslati poruku nelojalnoj konkurenciji da ne mogu biti igrači na tržištu.

Istaknuo je da će se u slučaju često ponavljanih grešaka razmatrati i kvaliteta propisa koji ih možda uzrokuju. Osvrnuo se i na naplatu PDV-a prema naplaćenoj fakturi koja počinje od iduće godine, kazavši kako će to definitvno ozbiljno utjecati na proračunske prihode, ali i stimulirati gospodarstvo. Poduzetnici će državi moći prijaviti neplatiše i tako pomoći u borbi s nelikvidnošću, a velike tvrtke koje im ne plaćaju moći će koristiti i kao jamce.Predsjednica HUP-a Gordana Deranja poručila je kako samo strukturne reforme mogu potaknuti gospodarstvo te da više nema mjesta površnim mjerama.Kod nas je sve u znaku krize i traženja reformi, no dok se privatni sektor mijenjao, javni sektor je gurao glavu u pijesak – zaključila je Deranja.

26. travanj 2024 14:30