Hrvatska
StoryEditor

Lalovac i Varga o izdvajanju HZZO-a iz riznice

16. Listopad 2014.
Piše:
liderhrt

Uoči dovršetka rebalansa proračuna glavna rasprava vodi se između ministra financija Borisa Lalovca i ministra zdravlja Siniše Varge o izdvajanju HZZO-a iz riznice.

Da Vlada o tome i danas razgovara, potvrdio je potpredsjednik Branko Grčić, no nije želio nagađati tko bi mogao pobijediti - Lalovac koji traži ostanak HZZO-a u proračunu, ili Varga koji traži njegovo izdvajanje.

U Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju stoji da HZZO izlazi iz riznice 1. siječnja 2015., rekao je Varga u vezi s mogućnosti, koju je spominjao Lalovac, da se još jednom odgodi izlazak HZZO-a iz riznice, osim ako se strukturnim mjerama u zdravstvu dodatno ne uštedi oko milijardu kuna.

Promjena načina financiranja bolnica, primjena masterplana i objavljivanje rezultata kvalitete tri su mjere koje bolnički sektor godišnje stoje 10 mlrd. kuna. One će donijeti velike uštede i racionalnije korištenje novca za zdravstvo, izjavio je Varga.

Vlada je danas prihvatila izvješće o provedbi Plana provedbe specifičnih preporuka za države članice EU-a u ovoj godini, za razdoblje od 1. kolovoza do 30. rujna 2014. godine, a potpredsjednik Grčić kaže da je Hrvatska ostvarila određeni napredak u ispunjavanju preporuka, što prvenstveno znači da se držala rokova iz akcijskog plana.

Posebno je istaknuo provedbu aktivnosti u preporuci u području zapošljavanja i tržišta rada, gdje su praktički sve aktivnosti provedene u zadanim rokovima.

Međutim, u dijelu preporuka nije do kraja odrađeno ono što se htjelo i trebalo, rekao je Grčić te pozvao ministre da snažnije prionu poslu.

"Sve u svemu, generalna ocjena Europske komisije je da je napredak napravljen, ali da još uvijek nije dovoljan", rekao je Grčić.

Europska komisija, po njegovim je riječima, već izradila draft ocjene hrvatskog ispunjavanja Plana, o čemu će se idući ponedjeljak voditi rasprava na nadležnom odboru u Bruxellesu.

Hrvatski predstavnici istoga će dana predstaviti stav Republike Hrvatske na nalaze EK-a, koji će biti utemeljen na izvješću koje je danas bio pred Vladom.

Plan reformi, koji se tiče sudjelovanja Hrvatske u europskom semestru, Vlada je prihvatila 30. srpnja ove godine.

Plan je uslijedio nakon što je Vlada poslala Bruxellesu mjere za suzbijanje prekomjernog deficita, a potom je iz Europske komisije (EK) stiglo osam ključnih preporuka za bržu provedbu reformi.

Plan je odgovor na te preporuke, a osam EK-ovih preporuka ujedno je osam ključnih poglavlja plana.

To su održive javne financije, održivost mirovinskog sustava i sustava zdravstva, iskorištavanje potencijala tržišta rada i zapošljavanje, učinkovita socijalna zaštita, poboljšanje poslovnog okruženja, "mudrija" uključenost države u gospodarstvo, učinkovitiji režim za rješavanje nelikvidnosti i razduživanje. Posebno područje je očuvanje stabilnosti bankarskog sustava.

20. travanj 2024 03:23