Hrvatska
StoryEditor

Lalovac: Monetarna politika mora raditi po novim pravilima, svejedno je li to hrvatski ili mađarski model

19. Siječanj 2015.
Piše:
liderhrt

- Vlada će učiniti sve što zakonski može, a najrealnija opcija je intervencija u kamatnu stopu - kazao je u emisiji Hrvatskog radija ‘Poslovni tjedan‘ ministar financija Boris Lalovac govoreći o tome kako Vlada namjerava obuzdati kredite u švicarskim francima zbog prošlotjednog naglog skoka ove valute.

Lalovac je dodao kako je fiksiranje tečaja drugi scenarij, ali se o tome moraju konzultirati pravnici, bankari i prvenstveno HNB.

- Bitno je da budemo brzi i da bude pravnog temelja. Ministarstvo financija je otvoreno za sve opcije kako bi se pomoglo građanima - dodao je ministar financija.

Upozorio je kako će volatilnost tečaja švicarskog franka ovih dana biti vrlo visoka. Kazao je kako se čuo s guvernerom Borisom Vujčićem te da HNB radi na izračunima svojih modela. Više o tome će se znati za nekoliko dana. Pritom je naglasio kako bi ‘najelegantnije bilo smanjenje kamatne stope‘. Međutim, istakao je Lalovac, treba se naći dugoročno rješenje i bitno je da svaki dio vlasti suglasan.

Lalovac je dodao i kako u obzir dolazi i zabrana ovrhe nad nekretninama, posebno za ‘švicarac‘ zbog izvanrednih okolnosti. Također, ako banke otpišu dio kredita, država će im priznati sve moguće porezne olakšice. 

Hrvoje Stojić analitičar Hypo banke je kazao kako su Švicarci donijeli političku odluku da ne ‘brane‘ svoju valutu, zbog straha od inflacije. Tome je pridonjela i odluka središnje europske banke o otkupu državnih obveznica. Kazao je i kako banke ne znaju kako će se kretati tečaj idućih tjedana i mjeseci. Sve ovisi o tome u kojoj će mjeri intervenirati europska centralna banka. Nekontrolirano jačanje franka može se obuzdati negativnom kamatnom stopom.

Lalovac smatra kako je jedino rješenje konverzija kredita u kune (ili euro) i razvijanje kunskog tržišta kredita. Za dužnike bi, smatra, bilo najbolje da se to napravi po početnom tečaju, ali za to je potrebno suglasje HNB-a.

- Kad su vam građani ugroženi zbog djelovanja špekulanata, i kad se govori o pitanju ustavnosti, onda monetarna politika mora raditi na novim pravilima. To može biti mađarski model, ili hrvatski, ali to se mora riješiti - dodao je.  

18. travanj 2024 16:01