Hrvatska
StoryEditor

Lalovac najavio još jedno češljanje plaća u državnoj upravi

23. Listopad 2014.

Proračun za 2015. godinu - a pod proračunom se zapravo u našem slučaju podrazumijevaju rashodi - bit će najmanje pet milijardi kuna tanji! I to uglavnom na stavkama plaća, zdravstva i subvencija koji odnose oko 50 milijardi kuna troška.

Na redu su (opet!) i usklađivanja obračunske osnovice plaća 187 raznih zavoda, agencija, instituta kako se ne bi događalo da ministar financija ima osnovicu od 4700 kuna, a netko tko radi u nekoj nevažnoj agenciji šest ili osam tisuća (inače, ministrova je neto plaća, otvoreno kaže - 15 tisuća kuna).

Doduše, češljanje plaća radilo se i u vrijeme Jadranke Kosor, a ova je Vlada vladanje započela s projektom ‘clean start‘, ali očito unatoč svemu tome stvari još nisu jasne, mjesta za rezanje još se analiziraju.

Najavio je to financijski ministar Boris Lalovac na dugo očekivanoj konferenciji i uprizorenju nove Uprave HBOR-a.

Lalovac kaže kako na ‘programu‘ rezanja radi čak pet povjerenstava u kojim - i to besplatno! - rade ekipe iz renomiranih instituta poput Instituta za javne financije i zagrebačkoga Ekonomskog instituta. Zadatak im je da do siječnja iduće godine osmisle gdje će to i koliko točno Vlada moći uštipnuti. Prijedlog će već u ožujku biti uključen u proračun iako će se odmah startati s nekim uštedama.

Volju da režu potpredsjednik Vlade Branko Grčić potkrijepio je usporedbom troška plaća stare i nove Uprave HBOR-a: plaće stare Uprave državu su u pet godina stajale 21 milijun kuna, a za novu će se izdvojiti samo 9,3 milijuna.

Ozbiljnost situacije dodatno je zaoštrio Lalovac kazavši kako unatoč svim rezanjima - a ova je Vlada uspjela rashode smanjiti za oko dvije milijarde kuna - javni je dug na razini od 80 posto. Tko god dođe poslije neće imati drugoga izbora osim - rezanja.

Na novinarski upit o sudbini poticaja za stambenu štednju Lalovac je odgovorio kako se poticaji za stari model poslovanja sigurno neće isplaćivati, a novi tek treba osmisliti. To što je Institut za javne financije analizom pokazao da stambene štedionice proračunu vraćaju dvostruko više Lalovac, kaže, ne vidi u prihodima proračuna. Papir svašta podnosi, stručnjaci svašta mogu izračunati, misli ministar, iako je te iste stručnjake angažirao da naprave prijedlog smanjenja proračuna!

04. svibanj 2024 20:42