Hrvatska
StoryEditor

Legitimna je odluka o ukidanju ureda Stjepana Mesića

26. Svibanj 2016.

Vlada Tihomira Oreškovića predložila je da se bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću uzme ured, i da od 1. lipnja više nema pravo na osobnog vozača i službeno vozilo. Kao razlog su naveli trenutne gospodarske uvjete, a u njihovom obrazloženju dalje stoji da navedeni ured nema javno objavljeni učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje", a očekuje se da bi se tim izmjenama u državnome proračunu uštedjelo oko 600 tisuća kuna godišnje.

Nakon toga prijedlog je došao pred Hrvatski sabor, te su zastupnici u Saboru izglasali  izmjene Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske nakon prestanka obnašanja dužnosti, kojima se bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću ukida trajno pravo na ured, vozača i službeno vozilo. Osamdeset i jedan zastupnik je bio ‘za‘, četiri suzdržana i 44 su bila protiv.

Naravno, bivši predsjednik prvo je izjavio kako je cijeli proces ništa drugo nego perfidan, ali u isto vrijeme i savršeno proziran pokušaj ukidanja toga ureda, a da se to formalno ipak ne učini. Nakon što je odluka u Saboru donesena Stjepan Mesić najavio je da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o ukidanju njegova ureda, kao i da se primjena tog Zakona zaustavi do konačne odluke suda. Mesić će zahtjev poslati dan nakon stupanja Zakona na snagu.

Mesić bi tako najavljuju iz Vlade umjesto 777.819 kuna dobio 177.819 kuna , a proračun za civilne invalide bi se uvećao sa 22,3 milijuna na 22,9 milijuna kuna.

U našem ovotjednom Fight clubu vas pitamo smatrate li da je odluka o ukidanju njegova ured legitimna, a Mesićev suparnik  jest Ivan Tepeš, potpredsjednik Sabora i predsjednik stranke HSP AS. Čekamo vaše komentare i glasove OVDJE.

25. travanj 2024 10:59