Hrvatska
StoryEditor

Leko: Hrvatska je jedna od pozitivnijih priča Mediterana

08. Travanj 2013.

Hrvatska je jedna od pozitivnih priča Mediterana, jer se u samo 15 godina od završetka rata i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nalazi pred ulaskom u Europsku uniju, izjavio je u nedjelju predsjednik Sabora Josip Leko na summitu Unije za Mediteran održanom u Marseillesu.

- Hrvatska je među ostalim i mediteranska zemlja, pa ima snažne interese na tome području, osobito u očuvanju okoliša i čistoće mora - istaknuo je Leko na skupu na kojem su sudjelovali čelnici parlamentata 43 države članice te međunarodne organizacije.

Skup u Marseillesu, lučkom gradu na jugu Francuske, bio je prvi sastanak predsjednika parlamenata Unije za Mediteran, regionalne inicijative koja je utemeljena u Parizu u 2008. za vrijeme francuskog predsjedanja EU-om.

Summit organiziran na inicijativu predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza ujedno je i prvi takav sastanak nakon Arapskog proljeća, vala pobuna u kojima su svrgnuti autoritarni režimi u nekoliko arapskih zemalja.

Čelnici parlamenata usvojili su završnu deklaraciju u kojoj se ističe da su parlamenti zemalja članica i predstavnička demokracija jamstvo političkog i gospodarskog napretka regije, političkog dijaloga, gospodarske suradnje i slobodne trgovine koji čine okosnicu euro-mediteranskih odnosa.

Summit je bio nastavak foruma nevladinih udruga u organizaciji zaklade Anne Lindth koji je od 4. do 7. travnja okupio tisuće predstavnika civilnog društva, mladih, umjetnika, lokalnih i regionalnih dužnosnika i gospodarstvenika s obiju strana Mediterana.

15. travanj 2024 05:15