Hrvatska
StoryEditor

Lenac INAgipu gradi platforme vrijedne 30 milijuna eura

07. Studeni 2012.

Ugovore o gradnji odobalnih proizvodnih plinskih platformi za INAgip, vrijedne ukupno 30 milijuna eura, potpisali su danas predstavnici INAgipa te izvođača Rosetti Marino Group iz Ravenne i Brodogradilišta Viktor Lenac, koji će biti podizvođač radova.

Ugovorom je utvrđena sigurna izgradnja jedne i mogućnost gradnje druge platforme, što će ovisiti o rezultatima nove istražne bušotine INAgipa.

Radovi na prvoj platformi odvijat će se u fazama, u najvećem dijelu izvodit će se u Lencu, a izgradnja bi trebala biti završena za 20 mjeseci. Platforma će biti postavljena na plinskom polju Ika - jugozapad.

Direktor INAgipa Željko Mlinarić naglasio je da će vrijednost poslova hrvatskih dobavljača biti veća od 50 posto.

Rekao je da INAgip ima dugogodišnju uspješnu suradnju s talijanskom Enijem i namjerava je proširiti na ostale djelove Jadrana.

INAgip su osnovali Ina i talijanski Eni 1996. godine, a upravlja sa 17 platformi na sjevernom Jadranu - 16 proizvodnih i jednom kompresorskom.

Predsjednik Uprave Viktora Lenca Robert Škifić rekao je da je novi posao došao u vrijeme krize na tržištu remonta te da će popuniti kapacitete tog brodogradilišta u 2013. i osigurati posao kooperantima.

Dodao je da je kostrensko brodogradilište do sada izradilo proizvodne i stambene module za 13 plinskih platforma na sjevernom Jadranu, za INAgip i Edinu (zajednička kompanija Ine i talijanskog Edison Gasa), te da se očekuje nastavak suradnje s Rosetti Marino Group.

Glavni izvršni direktor tvrtke Roseti Marino Daniele Rossi rekao je da je ta tvrtka prisutna od početka dobivanja prirodnog plina u sjevernom Jadranu te da su za INAgip do sada isporučili 12 platformi koje su izgrađene u suradnji s kostrenskom brodogradilištem, ravnopravnim partnerom i u novom projektu.

Izvršni direktor INAgipa i glavni direktor Eni Croatia Fabio Castiglioni kazao je da se pokreću razvojne aktivnosti u sjevernom Jadranu te da se prve količine plina s polja Ika - jugozapad očekuju do kraja ljeta 2014.

Eni učvršćuje partnerstvo s Inom koje je do sada u Hrvatsku donijelo ulaganja od oko 1,5 milijardu američkih dolara s ukupnom proizvodnjom plina od oko 14 milijarda prostornih metara, rekao je.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott naglasio je da je riječ o ulaganju u skladu sa strategijom Ine usmjerenom na obnovu rezerva i na daljnje istraživačke aktivnosti u Hrvatskoj.

Ina će, kao jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj, u istraživanje i proizvodnju nafte i plina samo ove godine uložiti gotovo milijardu kuna, kazao je.

Aldott je istaknuo i kako je Ina u Rijeci i riječkoj regiji, posebice u rafineriju u Urinju, uložila u posljednjih šest godina više od četiri milijarde kuna, da je ta regija posebno značajna za Inu te da će Ina na tom području nastaviti ulaganja.

19. travanj 2024 05:00