Aktualno Hrvatska

Lex Agrokor i Pelješki most gospodarski događaji godine

Vlada
Foto: Vlada RH, flickr
Lider/Hina

Donošenje i provedba Zakona o  postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. ‘lex Agrokor’ i odobrenje EU sredstava za Pelješki most proglašeni su u ponedjeljak gospodarskim događajima, a Mate Rimac i Željko Kukurin gospodarstvenicima 2017. godine, prema izboru stručnog žirija i čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Donošenje i provedba Zakona o  postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku proglašen je događajem godine prema izboru stručnog žirija. Primajući nagradu, potpredsjednica Vlade Martina Dalić istaknula je da je i to priznanje dokaz da je Vlada u slušaju Agrokora postupila ispravno.

Naglasila je da se Vlada alarmirala kada su se na horizontu počeli gomilati rizici koji su potpuno mogli destabilizirati tu veliku  kompaniju i cijelo gospodarstvo.

– Opazili smo da u pravnom sustavu postoji praznina za djelotvorno upravljanje rizicima u slučaju da se sa stečajnim ili predstečajnim razlozima suoče najveće kompanije koje imaju potencijal da donesu negativne posljedice po cijelo gospodarstvo. Učinili smo tada ono što je Vladina zadaća, pripremili smo pravni okvir za koji smo vjerovali da, ako se se rizici stvarno i materijaliziraju, možemo omogućiti da se njima djelotvorno upravlja, kazala je Dalić dodavši da bi osobno mnogo više voljela da se taj zakon nije trebao ni donositi odnosno primjeniti tj. da je bivša uprava Agrokora sama mogla riješti probleme.

– Danas se temeljem tog zakona u Agrokoru provodi proces koji je osigurao i stabiliziranje poslovanja i kontinuitet zaposlenosti, okruženje za pripreme nagodbe i sl., i sve to bez troška za porezne poreznike. Mislim da smo u tom procesu brzinom i kvalitetom reakcije pokazali da se hrvatska Vlada i gospodarstvo mogu nositi s najsloženijim gospodarskim problemima. Proces koji se odvija u Agrokoru velika je reforma, reforma koja će donijeti bolje tržišne i fer tržišne odnose i otvoriti prostor za brži rast hrvatskog gospodarstva, zaključila je Dalić.

>>>Plenković: Dogovorene su mjere za povećanje minimalca uz kompenzaciju poslodavcima

Primajući priznanje za gospodarski događaj godine prema izboru čitatelja spomenutih tiskovina, a to je odobrenje EU sredstava za Pelješki most, ministar mora, prometa i inferastrukture Oleg Butković naglasio je da je to ujednio i priznanje svima onima koji Pelješki most čekaju već godinama, koji putuju u svoju državu preko teritorija druge, prevoze robu preko granice i strpljivo čekaju te  turistima koji na jug odlaze preko druge države.

Ponovio je da je vrijednost tog projekta prepoznala i Europska Komisija, dodijelivši Hrvatskoj 357 milijuna eura bespovratnih sredstava.

– Za tri i pol godine prolazit ćemo  jednim od pet najvećih i najljepših mostova u Europi, ali tada jedinstvenom Hrvatskom, kaže Butković, dodavši i da je s vlastima u Sarajevu obavio sve razgovore na temu gradnje Pelješkog mosta, odnosno da više nema potrebe za dodatnim razgovorima.

Gospodarstvenik godine prema izboru čitatelja je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere, koji nagradu shvaća i kao pohvalu za cijeli turizam. Turizam je, tvrdi on, veliki investitor, izvoznik, poticatelj malog i srednjeg poduzetništva.

>>>Sedam medalja u Seoulu: Hrvatski inovatori nakon Europe osvajaju svijet

Mate Rimac je dobio nagradu gospodarsvenika godine prema izboru stručnog žirija. Prema Rimcu, njegova tvrtka koja sada ima 300 zaposlenih, a počela je iz hladne garaže, ima veliki potencijal za daljnji razvoj. Sada surađuje s nekima od najjačih kompanija autoindustrije na svijetu, a sljedeće godine namjeravaju zaposliti 100 novih ljudi.

U kategorijama najboljih malih i srednjih tvrtki za 2017. godinu pobjednici su tvrtke BTC (uzlet izvoza), Agencija za rad (uzlet prihoda), Potestas (uzlet dobiti), Točka na kraju (uzlet zaposlenosti) i Metis (uzlet investicija).

Čestitajući nagrađenima, premijer Andrej Plenović ujedno je i prokomentirao najavu rasta minimalnih plaća, odnosno  paket pomoći gospodarstvenicima.

– Povećat ćemo minimalnu plaću, nastojat ćemo da to bude 43 posto prosječne plaće, dakle za pet posto više nego u ovom trenutku, a nastavit ćemo s tim trendom i u godinama koje su pred nama, rekao je Plenković. Dodao je i da će za poduzetnike koji zapošljavaju u sezoni ići s nizom poreznih olakšica i glede smještaja i prehrane te dodatnih troškova te ćemo tako dinamizirati tržšte rada.

>>>Todorić: Lex Agrokor na ocjeni ustavnosti zbog ‘eklatantnog’ kršenja prava

Po njemu, Vlada će paziti da povećanje minimalne plaće ne dovede do otpuštanja radnika, što je osobito bitno za neke kritične industrije.

– U četvrtak se ti zakoni donose na Vladi, pa će svi moći planirati novu poslovnu godinu s 1. siječnja, a usput ćemo po hitnoj proceduri izmijeniti Zakon o minimalnoj plaći. Ne želimo zlorabljenje tog instituta na način da se u minimalnu plaću uračunava prekovremeni rad, to nećemo dopustiti, naglasio je.

Odgovarajući na upit novinara vezano uz Inu, Plenković je rekao da je zahtjev za savjetnike u Ini napisan, da imaju listu savjetnika koji su uobičajeno u takvim procesima kontaktirani te da je čvrsti stav i mađarske države je da takva situacija nije održiva. Ponovio je da su u igri i opcija reotkupa dionica ali i pronalaženje strateškog partnera.

Na pitanje da prokomentira razrješnicu koju je skupština dioničara Jamnice dala Mislavu Galića kao predsjedniku Uprave i članu Nadzornog odbora za vođenje i rad kompanije za 2016. godinu, a s obzirom da je Galić bio ispitivan u aferi Agrokor, Plenković je rekao da je to odluka izvanrednog povjerenika i da se Vlada u to nije miješala.

– U našem pravnom sustavu postoji presumpcija nevinosti, kazala je, pak, potpredsjednica Vlade Dalić.

Komentari