Hrvatska
StoryEditor

Liberalizacija tržišta auto osiguranja: uvođenje reda ili kaosa?

27. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Od uvođenja tzv. liberaliziranih cjenika početkom ove godine zaračunata bruto premija od obveznog autoosiguranja smanjena je 12 posto.

Istaknuto je to na okruglom stolu u organizaciji Poslovnog dnevnika na kojemu su govorili Gordana Letica iz Hanfe, Goran Radić iz Croatia osiguranja, Tatjana Račić Žlibar iz Uniqa osiguranja te Mirsad Latović iz Hypo Alpe-Adria-Leasinga.

Nakon što su gotovo sve osiguravajuće kuće objavile liberalizirane cjenike, počela je borba za svakog kupca. Procjenjuje se da je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježen pad premije od 12 posto u odnosu na prva četiri mjeseca 2013. godine.

Cjenici se mijenjaju gotovo svakodnevno, ovisno o potezima i ponudi konkurencije te se odobravaju razni popusti. To rezultira činjenicom da obvezno auto osiguranje postaje, što se tiče cijena, sve prihvatljivije građanima i tvrtkama. Osim toga, liberalizacija je otvorila vrata i ulasku strane konkurencije na hrvatsko tržište.

- Liberalizacija je donijela red u smislu da nema dogovora ispod stola, ali 2008. tržište nije bilo spremno za to – kaže Račić Žlibar.

Razlog zašto su se osiguravajuće kuće snašle u tom procesu je taj da isplaćuju manje odšteta. Račić Žlibar kaže da je kriza glavni razlog za to: - 2008. počinje padati broj nesreća u prometu, a velik dio toga proizlazi iz krize. Ljudi manje voze, što smanjuje broj nesreća, odnosno odšteta koje osiguravatelji moraju isplaćivati. – Ipak, ostaje pitanje kako će izlazak iz krize utjecati na ovakvo stanje stvari, odnosno, kako će to utjecati na auto osiguranja u ovim, liberaliziranim, tržišnim uvjetima.

Porast broja polica uslijed liberalizacije objašnjena je činjenicom da osiguranici, osim osobnog osiguranja koje je doživjelo pojeftinjenje, uzimaju neka dodatna pokrića pa se zapravo samo čini da raste broj polica s malim premijama. - Liberalizacija nije išta bitno promijenila, niti na bolje, niti na gore – tvrdi Latović.

Prema nekim podacima, premije u Hrvatskoj među najvišima su u ovom dijelu Europe, ali je i visina odštete visoka, recimo, u rangu sa Švicarskom.

Gordana Letica iz Hanfe tvrdi da je krivo uspoređivati osiguravatelje po prosječnoj visini premije. – Ako netko osigurava samo tegleća vozila, sigurno će imati veću premiju od nekog društva koje se bavi samo osobnim vozilima. – Također je opomenula medije tvrdeći da ne prikazuju realnu sliku.

Radić je zaključio da će, prema njegovim pretpostavkama, pad premije ostati na 18 do 20 posto, koliko je iznosio prošle godine, a Račić Žlibar kako među građanima nedostaje svijest o tome da niža cijena premije znači manju zaštitu, te da prilikom odabira treba gledati i na financijsku stabilnost osiguravajućeg društva. S time se složila i Letica govoreći da osiguranici moraju gledati na cjelokupnu ponudu, a ne samo cijenu te ostala pri stajalištu da je liberalizacija donijela i red i kaos.

05. svibanj 2024 06:45