Hrvatska
StoryEditor

Lider otkriva sadržaj Linićeva modela za utjerivanje doprinosa

28. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Uvrštenje na Vladin dnevni red već čeka Linićeva odredba o bankarskom nadzoru isplate doprinosa i blokiranju isplate plaća tvrtkama koje žele isplatiti samo neto plaću. Novost u Prijedlogu uredbe neke su važne izmjene u odnosu na prvobitni prijedlog koje ekskluzivno objavljuje poslovni tjednik Lider.

Najvažnija je izmjena datum primjene, koji se odgađa s 1. travnja na 1. svibnja. Bankari, porezni stručnjaci i poslodavci upitani za mišljenje o novom prijedlogu kažu da se njime neće spriječiti one koji su i do sada pronalazili načine da izbjegnu plaćanje doprinosa. Smatraju da je dosadašnji nadzorni mehanizam mogao biti učinkovit da su subjekti koji sudjeluju u kontroli bili dosljedni i da se nije toleriralo višegodišnje neplaćanje doprinosa.

Međutim, kažu da će nova uredba dodatno opteretiti poslodavce koji svoje obveze uredno izvršavaju jer će im poskupjeti administrativni postupci za isplatu plaća. U novom broju Lider osim izvješća o izmjenama u Prijedlogu uredbe donosi cjelovit proces nadzora isplate doprinosa i uloge institucija uključenih u proces, ali i upozorava na nedostatke uredbe zbog kojih bi se neplatiše doprinosa i dalje mogli provlačiti.

26. travanj 2024 16:11