Hrvatska
StoryEditor

Lider pokreće inicijativu za izradu hrvatskog ekonometrijskog modela

30. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Iako su ekonomisti mahom složni da nam je potreban, Hrvatska nema teorijski utemeljen i empirijski relevantan model gospodarstva koji bi pomogao u procjeni očekivanih učinaka mjera ekonomske politike.

Zato je Lider odlučio pritisnuti i nositelje ekonomske politike i ekonomiste da prionu poslu i izrade hrvatski ekonometrijski model. Naumili smo naime kontinuirano propitivati angažman ključnih aktera oko donošenja njihovog ekonometrijskom modela.

Kome ćemo svaka tri mjeseca pitanjima dosađivati? Vladi, opoziciji, Ministarstvu gospodarstva, strankama, Pantovčaku, HUP-u, Ekonomskom institutu, HGK-u, Hrvatskom društvu ekonomista, bankama, HUB-u i fakultetima, a sve s ciljem da skupa dođemo do ekonometrijskog modela, kako bismo, ne samo predviđali, nego i simulirali učinke ekonomskih mjera koje se provode i predlažu.

Što je potrebno za izradu ekonometrijskog modela? Tko ga već ima, ali skriva? Koliko vrsta modela postoji? U novom broju Lidera pronađite odgovore na ova pitanja, i otkrijte kome je ‘zaprijetila‘ autorica teksta, Gordana Gelenčer.

26. travanj 2024 18:55