Hrvatska
StoryEditor

Liderov čitatelj: Kazniti one koji sabotiraju otvaranje radnih mjesta, a onda i utajivače poreza

13. Kolovoz 2015.

Liderovi čitatelji smatraju kako bi kazne za utajivače poreza trebale biti još strože. Tako je predsjednik nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pobjednik našeg ovotjednog Fight cluba gdje je u izravnom nadmetanju porazio poduzetnika Sašu Cvetojevića.

- Kazne za utaju poreza u Hrvatskoj apsolutno moraju biti rigoroznije. To su izrazito velike svote koje Hrvatska gubi, a koje bi nam uvelike pomogle u ovako teškoj situaciji. Protiv povećanja kazni mogu biti jedino oni koji imaju namjeru utajivati poreze- rekao je Sever koji je dobio 51 posto glasova u ovotjednom Fight clubu. Tijesno poraženi Cvetojević pak smatra kako su u Hrvatskoj kazne za porezne prekršaje razmjerno visoke, te da se  drastičnim povećavanjem kazni ne bi postigao učinak smanjenja porezne evazije.

Komentatori na društvenim mrežama bili su i ovaj puta izuzetno aktivni. Tako Zlatko Rakonić smatra da ako se uvede najstroža kazna za činovnike i političare koji sabotiraju otvaranje radnih mjesta, onda bi se podrazumijevalo da se kazne poduzetnici i obrtnici koji ostvaruju prihod a ne plaćaju porez.

- Napravi se jasna projekcija plana do 2020. pa eto stimulativnog okruženja. Dakle, smanjiti presiju, uvesti minimalno porezno jamstvo, razlučiti utajivače od onih u teškoćama koji su jadni oštetili prije sami sebe, pa onda društvo iz neznanja, nehata ili zbog svojih nenaplaćenih potraživanja. Tek onda možemo diverzificirati visinu i načine naplate poreznih prekršaja ili porezne evazije s namjerom što spada u domenu kaznenih dijela –  kaže pak čitatelj Denis Peloza.

24. travanj 2024 07:39