13. kolovoz 2015.

Liderov čitatelj: Kazniti one koji sabotiraju otvaranje radnih mjesta, a onda i utajivače poreza

Liderovi čitatelji smatraju kako bi kazne za utajivače poreza trebale biti još strože. Tako je predsjednik nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pobjednik našeg ovotjednog Fight cluba gdje je u izravnom nadmetanju porazio poduzetnika Sašu Cvetojevića.

- Kazne za utaju poreza u Hrvatskoj apsolutno moraju biti rigoroznije. To su izrazito velike svote koje Hrvatska gubi, a koje bi nam uvelike pomogle u ovako teškoj situaciji. Protiv povećanja kazni mogu biti jedino oni koji imaju namjeru utajivati poreze- rekao je Sever koji je dobio 51 posto glasova u ovotjednom Fight clubu. Tijesno poraženi Cvetojević pak smatra kako su u Hrvatskoj kazne za porezne prekršaje razmjerno visoke, te da se  drastičnim povećavanjem kazni ne bi postigao učinak smanjenja porezne evazije.

Komentatori na društvenim mrežama bili su i ovaj puta izuzetno aktivni. Tako Zlatko Rakonić smatra da ako se uvede najstroža kazna za činovnike i političare koji sabotiraju otvaranje radnih mjesta, onda bi se podrazumijevalo da se kazne poduzetnici i obrtnici koji ostvaruju prihod a ne plaćaju porez.

- Napravi se jasna projekcija plana do 2020. pa eto stimulativnog okruženja. Dakle, smanjiti presiju, uvesti minimalno porezno jamstvo, razlučiti utajivače od onih u teškoćama koji su jadni oštetili prije sami sebe, pa onda društvo iz neznanja, nehata ili zbog svojih nenaplaćenih potraživanja. Tek onda možemo diverzificirati visinu i načine naplate poreznih prekršaja ili porezne evazije s namjerom što spada u domenu kaznenih dijela –  kaže pak čitatelj Denis Peloza.