Hrvatska
StoryEditor

Linić do kraja godine ukida 14 parafiskalnih nameta

27. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Do kraja godine Vlada planira smanjiti 14 parafiskalnih nameta kako bi rasteretila građane i gospodarstvo, najavio je ministar financija Slavko Linić. Krajnji cilj je da se plaćanje parafiskalnih nameta uredi tako da ih u što većem iznosu plaćaju oni koji ih doista koriste, a ne svi poduzetnici.

Linić je to najavio početkom tjedna odgovarajući na pitanja građana postavljena preko društvenih mreža. Iako ministar nije govorio o tome koji bi se parafiskalni nameti smanjivali ili ukidali, te koliki je financijski efekt te mjere, Novi list doznaje da je dogovoreno da do kraja 2013. godine pet ministarstva izradi zakonske ili druge preduvjete kako bi se ukinuli ili smanjili pojedini nameti iz njihovih resora.

Te promjene značile bi da će građani i gospodarstvo godišnje samo na osnovu tih promjena plaćati oko 383 milijuna kuna manje.

Najveće smanjenje parafiskalnih nameta dogodit će se u resoru ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine gdje će se do kraja godine pripremiti promjene koje će značiti da će gospodarstvo godišnje uglavnom za naknade Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama davati 238 milijuna kuna manje.

Smanjuju se i naknade što se plaćaju regulatornim agencijama, poput HAKOM-a, iz resora Ministarstva prometa, pomorstva i veza i to za gotovo 29 milijuna kuna.

Dio tih ušteda, kako doznaje Novi list, bit će posljedica smanjenja naknada ali je moguće i spajanje pojedinih agencija.

U Ministarstvu poduzetništva i obrta zaduženi su za to da do kraja godine provedu promjene koje će značiti smanjenje parafiskalnih nameta za više od 61 milijuna kuna, dok će smanjenjem različitih naknada koje se plaćaju primjerice za sanitarne iskaznice ili slične dozvole za obavljanje pojedinog posla Ministarstvo zdravlja s leđa građana, obrtnika ili tvrtki skinuti godišnje oko 53 milijuna kuna nameta.

Naknade u svojoj nadležnosti će smanjivati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja a njihov će učinak biti oko milijun kuna godišnje.

Ministarstvo financija je prošle godine u Registru parafiskalnih nameta popisalo oko 570 različitih stavki, a nakon prve faze smanjenja i ukidanja u Registru je ostalo 239 nameta kroz koje se godišnje plati 5,91 milijardu kuna.

07. svibanj 2024 07:07