Hrvatska
StoryEditor

Linić ima 8 mjeseci da demantira Rohatinskog

10. Svibanj 2012.

Uvjeren sam da ćemo demantirati sve one koji ne vjeruju da će se u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto, izjavio je novinarima ministar financija Slavko Linić komentirajući današnju prognozu guvernera Rohatinskog da će BDP u 2012. pasti za jedan posto.

- Imamo još osam mjeseci da demantiramo Rohatinskog. Premijer Zoran Milanović zadužio je sve ministre da u svojim sektorima ostvare taj rast od 0,8 posto - rekao je Linić nakon sjednice Vlade. Ministar financija također se usprotivio procjeni HNB-a da će inflacija ove godine ubrzati na 3,5 posto, ustvrdivši da ostaje pri Vladinoj projekciji od 2,3 posto.

Pričekat ćemo kraj godine da vidimo inflaciju, ali nakon povećanja PDV-a hrana nije poskupjela, niti je porasla većina cijena, kazao je Linić. Cijene uglavnom rastu zbog poskupljenja goriva i plina, dodao je, ali to je Vlada ukalkulirala u projekciju inflacije od 2,3 posto. Rohatinski je danas na konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji iznio prognoze HNB-a o padu BDP-a u ovoj godini za oko jedan posto, pri tome će domaća potrošnja pasti za 0,8 posto, izvoz roba i usluga za 1,2 posto, a očekuje se i stagnacija ulaganja. Tekuća inflacija ubrzat će s prošlogodišnjih 2,1 posto na oko 3,5 posto u ovoj godini, kazao je Rohatinski.

Iako predviđanja nisu blistava s aspekta socijalnih očekivanja i političkih obećanja, Rohatinski je ocijenio kako takve prognoze i nisu tako loše, ako se iskoristi ova godina za stvaranje uvjeta da ekonomija u 2013. ponovno raste. Linić je novinarima rekao da dobro surađuje s guvernerom HNB-a, a svatko ima pravo na svoje projekcije. Nema svađe Vlade s Rohatinskim ili bilo kojim analitičarem zbog različitih prognoza, kazao je.Mi se svađamo samo s onima koji tvrde da Vlada nije ta koja treba pokrenuti investicije, jer je valjda sada svima jasno da bez Vladinog angažmana neće doći do nikakvog rasta ni otvaranja novih radnih mjesta, istaknuo je ministar Linić.

24. travanj 2024 22:54