Hrvatska
StoryEditor

Linić: Imali ste devet mjeseci za prilagodbu

08. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Zakupci i trgovci s hrvatskih tržnica nisu dočekali još jedan razgovor s ministrom financija Slavkom Linićem, kojeg su čekali ispred Banskih dvora na Markovom trgu.

Ministar im je poručio ‘kako su imali dovoljno vremena za prilagodbu poslovanja fiskalizaciji na tržnicama‘.

‘Naš je posao smanjiti sivu ekonomiju. Fiskalizacija u Republici Hrvatskoj uvedena je samo iz jednog razloga, što nema dovoljno kontrole nad prometom gotovine. I gdje god imamo prevelik gotovinski promet, imamo i značajno veliku sivu ekonomiju‘, rekao je ministar Linić.60-postotno povećanje prometa u ugostiteljstvu kao dokaz da je fiskalizacija opravdana‘Ministarstvo financija je zato prošle godine utvrdilo prijedlog fiskalizacije, utvrdilo je da će se odnositi na sve djelatnosti u kojima se kreće gotovina i ne vidim razloga zašto bismo od toga odustali. Očito imamo otpore, ali ja uvijek velim ako smo u ugostiteljstvu postigli 60-postotni promet veći nego lani, onda vidimo kako je fiskalizacija opravdan potez‘, dodao je ministar.

‘Uvjeren sam da će ti rezultati, kad je u pitanju promet na tržnicama, biti daleko veći i značajniji. Nama su prihodi potrebni da bismo mogli izvršiti proračunske obveze. Zahtjevi mogu biti, ali oni su u suprotnosti sa Zakonom o fiskalizaciji. Jer ako ne ide na tržnice, onda ne treba ići ni prema ugostiteljima, liječnicima, odvjetnicima. Nema izuzetaka‘, bio je jasan Linić.

Na novinarsko pitanje o tromjeečnom moratoriju na primjenu zakona na tržnicama, Linić je odgovorio kako je Zakon donesen krajem prošle godine, da su u njemu jasno definirani rokovi kada koja djelatnost ulazi u sustav te da stoga nema potrebe za bilo kakvim moratorijem.‘To je zakon o kojem se već sve zna devet mjeseci. Ispada da smo mi kruti, nefleksibilni, tvrdoglavi, da ne damo rokove za prilagodbu, a svi su sve znali, ali su smatrali da mogu biti ti koji će skrenuti Vladu s puta‘, zaključio je Linić, koji je na samom početku svog obraćanja novinarima rekao kako je ‘godinu i pol dana čekanja, opraštanja, pogodovanja završilo‘.

20. travanj 2024 12:17