Hrvatska
StoryEditor

Linić: Imam puno godina, ali nisam ni najmanje umoran

13. Travanj 2014.

Svjetska banka dala je punu potporu reformama hrvatske vlade i 29. travnja treba odobriti kredit za strukture promjene i konkurentnost, rekao je u Washingtonu ministar financija Slavko Linić i najavio uvođenje većih trošarina i poreza na mobilnu telekomunikaciju.

Svjetska banka je pozitivno ocijenila reforme provedene u dvije godine i ‘nemamo negativnih poruka vezano za vladinu politiku‘, rekao je novinarima Linić koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo na proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

 - Ocijenili su da smo ispunili sve potrebne pretpostavke za drugu tranša takozvanog kredita za strukturne promjene i konkurentnost u Hrvatskoj i 29. travnja će upravni odbor Svjetske banke odobriti taj kredit - rekao je.

Počeli su razgovori o novome kreditu za strukturne promjene, posebno za fiskalnu konsolidaciju koji se očekuju u lipnju, a to su zajmovi za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, kojih bi svaka tranša iznosila 75 milijuna dolara, najavio je ministar. Dodao je da će se dio tih kredita koristiti u ovoj, a ostatak u 2015.

Linić je kritizirao ispolitiziranost Hrvatske u kojoj se, kako smatra, "neodgovorni pojedinci iz pravosuđa i neodgovorni pojedinci iz znanosti" suprotstavljaju svakom vladinom projektu i modelu.

 - Vlada je toliko uložila u proces predstečajnih nagodbi da bi privatni sektor gospodarstva rasteretila starih dugova kako bi mogli krenuti i u povećanje izvoza i u nove investicije -  rekao je ministar.

-Tragedija je da su modeli - koje provodi vlada Zorana Milanovića, priznati u Europi, u Svjetskoj banci i MMF-u, koji daju vladi punu potporu. Nažalost znanost i pravosuđe u RH je ispolitizirano i želi zaustaviti te projekte - rekao je Linić.

Za primjer je naveo Pravni fakultet u Zagrebu koji zakon o predstečajnim nagodbama proglašava koruptivnim i suca Mislava Kolakušića koji ne želi provoditi hrvatske propise i odbija poštovati Vrhovni sud.

 - To je Hrvatska, pred nama su uvijek pojedinci koji ne rade, koji bojkotiraju i koji nanose štetu hrvatskom gospodarstvu - rekao je.

Osim investicija vlada mora provoditi mjere za smanjenje deficita, a kako EU inzistira da smanjenje deficita u ovoj godini bude za 2,3 posto BDP-a, uvest će se nešto veće trošarine i određeni porezi za telekomunikacijske usluge, najavio je Linić.

Rebalansom je osigurano 1,9 posto i preostalo je riješiti 0,4 posto, rekao je Linić te objasnio da se nastavlja vladina politika pola uštede na novim prihodima, a pola na rezanjima. Smanjit će se i određene potpore u gospodarstvu, poljoprivredi, financijama i gradnji cesta.

Linić smatra da vlada ima velik posao čišćenja dugova, a krive poteze iz prošlosti drži odgovornima za žilavost recesije iz koje Hrvatska, jedna od rijetkih u Europi, još nije izašla.

"Prava je istina da je privatni sektor u 2009. imao velike profite i te profite ulagao u nekretninski biznis koji je u pet godina pojeo sve akumulacije, ugrozio i osnovnu djelatnost u mnogim tvrtkama", rekao je Linić.

 - Mi smo bili pod pritiskom banaka koje su gurale novac i građanima i privredi. Ulazilo se u pogrešne projekte - ocijenio je.

Cilj je vladina programa čistiti njihove dugove u nekretninskom biznisu da bi se ponovno vratili svojim temeljnim djelatnostima koji nose profit, zapošljavanje i izvoz.

Takve poruke izrekli su i predsjednici pet velikih uprava koji su prošli kroz taj proces na nedavnom okruglom stolu u organizaciji Lidera, kaže Linić.

Pred vladom je i novi model kako rasteretiti građane, njih 350.000 koji su dužni više od godinu dana, rekao je nadalje. Smatra da vlada radi s malim problemima u efikasnosti i brzini te je opet kritizirao otpor "ispolitiziranog društva", ali je odbacio nagađanja da su nesuglasice razlog neefikasnosti.

 - Ne bih mogao se složiti da je skandalozna izjava da je različito razmišljanje skandal - rekao je.

Odnose s premijerom Zoranom Milanovićem ocijenio je ‘potpuno normalnim‘. S njime komunicira ‘poslovno, službeno‘, a ‘privatno ne komunicira s nijednim članom vlade‘.

Ocijenio je da nije ni ‘najmanje umoran‘ iako radi složen posao.

 - Imam puno godina, ali i ogromno znanje i iskustvo, ali i dobar tim u ministarstvu financija - rekao je Linić koji očekuje da će sudjelovati i na jesenskom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke.

25. travanj 2024 11:11