Hrvatska
StoryEditor

Linić iz Bruxellesa: Ovog tjedna objavljujemo mjere za smanjenje deficita

28. Siječanj 2014.

Hrvatski ministar financija Slavko Linić najavio je u utorak u Bruxellesu uoči sastanka ministara financija zemalja članica Europske unije da će vlada tijekom ovog tjedna objaviti mjere kojima će ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog deficita.

Ministri financija zemalja članica Europske unije trebali bi u utorak na svom sastanku i formalno potvrditi ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita (EDP).

Europska komisija je predložila preporuke, koje bi danas na sastanku trebale biti potvrđene, prema kojima bi Hrvatska svoj proračunski deficit trebala svesti u dopuštene okvire ispod tri posto BDP-a do 2016. godine. Ove godine Hrvatska bi trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a.

Ministar Linić uoči početka sastanka ministara financija nije htio ni potvrditi ni opovrgnuti da će vlada donijeti određene mjere koje se u posljednje vrijeme spominju, poput one koja se tiče zahvata u drugi mirovinski stup.

"Ostavimo vladi Republike Hrvatske da vrlo jasno kaže koliko ćemo u smanjenju deficita ići na povećanje prihoda, a koliko na smanjenje rashoda. Vlada već zadnja tri, četiri mjeseca radi na mjerama kako bi mogla provesti sve preporuke Europske komisije. Ovoga tjedna dat ćemo jasne poruke koliko će to biti na prihodovnoj, a koliko na rashodovnoj strani proračuna", rekao je Linić.

Komisija je predložila da se Hrvatskoj dade rok do 30. travnja 2014. godine da poduzme učinkovite mjere, to jest, da javno objavi ili poduzme mjere koje su adekvatne za osiguranje napretka u korekciji prekomjernog deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije koju predviđa kako bi ispunila zadane ciljeve.

Postupak prekomjernog deficita (EDP), korektivni je mehanizam EU-a osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod 3, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.

Taj postupak pokrenut je protiv svih država članica osim Estonije i Švedske. Trenutačno je u tom postupku 16 zemalja članica, a Hrvatska će biti 17. po redu. Postupak prekomjernog deficita do sada su uspješno okančale Bugarska, Njemačka, Mađarska, Italija, Finska, Latvija, Litva, Luksemburg i Rumunjska.

Hrvatska nije rekorder po brzini ulaska u EDP. Nakon petog kruga proširenja 1. svibnja 2004. godine, Komisija je već 12. svibnja te godine predložila otvaranje Postupka prekomjernog deficita za Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku, a taj prijedlog Vijeće je potvrdilo već u srpnju.

26. travanj 2024 10:51