Hrvatska
StoryEditor

Linić kreira novu listu dužnika, poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

22. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Nakon poreznih dužnika, na stupu srama naći će se i poslodavci koji ne isplaćuju plaću, piše Novi list.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, ovih dana objavljenim na stranicama Porezne uprave, stvorit će se pravna pretpostavka za kreiranje nove liste dužnika, onih koji ne plaćaju rad.

- Kako bi se smanjio broj poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, već je uvedeno nekoliko mjera posebnim propisima, a njima u prilog ovim se Zakonom propisuje da Porezna uprava može objaviti listu poslodavaca za koje je sukladno dostavljenim propisanim izvješćima vidljivo da ne isplaćuju plaću svojim radnicima - stoji među ostalim u objašnjenju novine koja će se uvesti Zakonom o doprinosima. 

Novi list piše kako nema pouzdanih podataka o tome koliko radnika u Hrvatskoj radi, a za taj svoj rad nije plaćeno. Kada je u proljeće prošle godine uvedena obveza da se bez uplaćenih obveznih doprinosa i poreza plaća ne može isplatiti, baratalo se brojkom od preko sto tisuća radnika bez plaće. U međuvremenu je dio problematičnih poduzeća otišao u stečaj pa je i broj radnika bez plaće zasigurno smanjen. Plaća i naknada plaće za prethodni mjesec, radniku se isplaćuje najkasnije do petnaestog dana u idućem mjesecu, osim ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno.

Izmjene u propisu kojim se regulira oporezivanje dohotka, vjerojatno će u proceduri biti na jesen pa je teško očekivati da bi se prije kraja godine, najranije, ostvarila mogućnost formiranje liste poslodavaca koji ne ispunjavaju obaveze prema radnicima. Osim toga, na toj listi se neće naći, primjerice, poslodavci koji ‘preskoče‘ jedan mjesec. 

Naime, predloženim izmjenama zakona se kaže kako Porezna uprava temeljem dostavljenih izvješća poreznih obveznika o dohotku od nesamostalnog rada, obaveznim doprinosima i predujmu poreza na dohodatk i prireza porezu na dohodak, može objaviti listu poreznih obveznika – poslodavaca – koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim izvješćima tri mjeseca uzastopno iskazali samo obračun doprinosa kada plaća nije isplaćena. 

20. travanj 2024 15:46