Hrvatska
StoryEditor

Linić: Nema nedodirljivih

09. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Ministar Slavko Linić za RTL Danas izjavio je kako su glavni razlozi dobrog punjenja proračuna veća disciplina u naplati poreznih prihoda i konzervativan način sastavljanja proračuna.

To pokazuje kako je ova Vlada bila u pravu - rekao je ministar financija te dodao kako Vlada nije računala s prihodima ni od gospodarskog rasta, jer će on biti vidljiv tek krajem godine, a nisu računali ni s inflacijom. Stoga, očekuje još optimističnije brojke.- Ono što smo predvidjeli za ovu godinu i to se ostvaruje - kaže Linić. Na upit namjerava li i dalje pomicati granicu za umirovljenje zaposlenika, rekao je kako je najvažnije zaustaviti prijevremeni odlazak u mirovine.

- Moramo pokušati zaustaviti prijevremeno umirovljenje naših zaposlenih. Dakle, bitka da se ulazi u mirovinu sa 65 godina je ono najvažnije. Nažalost, prosječna dob naših umirovljenika je 51 - 52 godine. Moramo se boriti za otvaranje radnih mjesta i investicije te da se promjene koje će uslijediti u strukturnim promjenama u trgovačkim društvima ne završe se sa zaposlenima u mirovinskom fondu, nego na drugom radnom mjestu i odu u mirovinu sa 65 godina. To je temelj rada Vlade u ovom mandatu - zaključio je.

U istom razdoblju, unatoč najavljenim rezovima, država je na zaposlene u državnim službama potrošila čak 136 milijuna kuna više nego u lanjskom prvom kvartalu. No, Linić je pojasnio kako im je trebalo više od dva mjeseca da počnu s restrikcijama za prekovremene i za ugovore o radu. Tek su sada donesene uredbe pojedinih ministarstava koje govore o realnom broju zaposlenih i stvarnim potrebama za zaposlenjem, tako da se tu efekti mogu očekivati od travnja nadalje.

Već neko vrijeme Porezna uprava prati usklađenost imovine i prihoda, pa su se na popisu našla brojna poznata imena od Marka Perkovića Thompsona do Zorana Mamića.- Tu nema izuzetaka. Mora se obraditi svatko onaj tko ima nesrazmjer između prihoda i imovine. No, ne bih krivio ljude što to prije nisu otkrili - uvijek je tu kriva politika - objasnio je Linić naglasivši kako nema nedodirljivih.Međutim, ako nema nedodirljivih - što je s prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, koji je javno priznao kako ima prihode manje od tisuću eura mjesečno, dok na imovinskoj kartici prošle godine u rujnu, zajedno sa suprugom, posjeduje imovinu vrijednu 31 milijun kuna.- Pretpostavljam da je upitno što svatko od njih ima, ali ako se ukažu nelogičnosti i on će biti pozvan. Svatko od nas, pa i ja osobno iako sam ministar financija - zaključio je Linić.

08. svibanj 2024 16:43