Hrvatska
StoryEditor

Linić odbacio Marasov prijedlog o cenzusu za obrtnike

03. Listopad 2013.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da ne postoji cenzus nakon kojeg se kreće u prisilnu naplatu poreznog duga te ponovio kako je zakonska obveza svakog poreznog obveznika plaćati porez na vrijeme.

Novinari su ministra financija ispred Banskih dvora zamolili za komentar prijedloga ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa da se obrtnicima kod najavljene prisilne naplate poreznih dugovanja cenzus podigne na deset tisuća kuna, na što je Linić rekao da nema komentar te poručio da je zakon vrlo jasan, odnosno da svatko treba plaćati porez.

"Zakoni se ne mijenjaju pojedinačnom voljom, nego se moraju poštovati. Moj je posao da se zakoni poštuju, a pogotovo (imam) odgovornost prema svima onima koji svaki dan redovito plaćaju poreze", rekao je Linić.

Naglasio je da se vlada godinu i pol bavila onima koji su varali poreznike i štetili državnom proračunu te poručio da popuštanja neće biti.

"Više od godinu i pol dana smo se bavili njima i uvijek se sramotili kad su nas ozbiljni ljudi koji plaćaju porez pitali ‘zašto ne vodite brigu o njima‘", rekao je Linić.

Istaknuo je i kako ne postoji cenzus za naplatu poreznog duga, kako "ne postoji limit, ni dvije tisuće kuna, ni 60 ni 30".

Za razliku od prijašnje vlade, dodao je, sadašnja vlada uredila je da država plaća na vrijeme.

"Mi sada plaćamo na vrijeme, a to znači da svaki porezni obveznik i jednu kunu mora platiti na vrijeme, kako to govori zakon. A naše je da provodimo zakon i Ministarstvo financija će ga provoditi", poručio je Linić ponovivši da je to obveza koju imaju prema građanima koji svoje porezne obveze redovito izvršavaju.

19. travanj 2024 22:21