Hrvatska
StoryEditor

Linić potpiruje antipoduzetičku klimu, a ne vidi Vladin neuspjeh

30. Studeni 2012.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) razočarana je zadnjim izjavama ministra financija Slavka Linića i njegovim reakcijama na ocjene poslodavaca o uvjetima poslovanja u ovoj te prognozama za iduću godinu, smatrajući da njima potpiruje antipoduzetničku klimu, a ne vidi Vladin neuspjeh u pokretanju investicija.

- Koliko god to ministru Liniću bilo teško čuti činjenica je da Vlada unatoč dobrim namjerama nije uspjela poboljšati uvjete za poslovanje, što je jedini put izlaska iz duboke krize u kojoj se nalazimo - smatraju u HUP-u dodajući da to konstatiraju i domaći i strani analitičari, Hrvatska narodna banka, agencije za rejting, sindikati i građani, pa i poslodavci.

Stoga ne vide razloge za napade na HUP i realni sektor zbog toga što su konstatirali ono što vide i svi drugi.

U komentaru na izjave ministra Linića iz HUP-a navode kako ‘ministar financija nikako ne bi smio na ovakav način potpirivati antipoduzetničku klimu jer bez poduzetništva nema realnog sektora, a bez njega nema punjenja proračuna ni financiranja države‘.

Napominju kako je upravo nedostatak investicija, i domaćih i stranih, kao rezultat loše investicijske klime nešto na što ukazuju svi stručnjaci. Ocjenjuju da svojom izjavom ministar potiče daljnje urušavanje uvjeta za investiranje, a njegova bi uloga trebala biti upravo suprotna - poticati poduzetništvo i pozitivnu investicijsku klimu, zagovarati dijalog i partnerstvo.

- Prebacivati lopticu na poduzetnike te kriviti realni sektor za stanje u gospodarstvu očito je izraz nervoze ministra čiji su zakonski prijedlozi i prijedlog proračuna zadnjih dana na udaru kritike sa svih strana - smatraju u HUP-u.

Napominju i kako je HUP kritizirao rad svake Vlade do sada ako je smatrao da neki njezini potezi nisu u skladu s interesima poslodavaca i poduzetnika te gospodarskog razvoja općenito i da će nastaviti konstruktivno kritizirati i dalje ono što misle da nije dobro, ukazivati na nužnost reformi i nuditi pomoć za rješavanje teških i godinama stvaranih problema.

- Na Vladi i ministru je da odluče kako će se postaviti prema našim prijedlozima, kao što je na njima i odgovornost za rezultate i budućnost ove zemlje - ističe se u komentaru HUP-a na izjave ministra Linića.

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je danas da je pad BDP-a u trećem tromjesečju od 1,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje opasan, a odgovornim za to ponajviše drži realni sektor gospodarstva koji po njegovu mišljenju nema vlastite ideje i programe te u prevelikoj mjeri ovisi o državi.

Linić smatra da je realni sektor propustio priliku koju mu je Vlada dala smanjivanjem poreznih i neporeznih nameta i osiguravanjem respektabilnih likvidnih bankovnih sredstava te da jedino čeka državne investicije i o njima ovisi.

24. travanj 2024 11:30