Hrvatska
StoryEditor

Linić: Rat koji su započele, banke će morati i dovršiti

21. Veljača 2013.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako ne razmišlja o odustajanju od zakonskog prijedloga kojim bi se ograničili minusi po tekućim računima građana te prozvao banke za "prljav posao" kojim taj prijedlog žele spriječiti.

-Nit‘ se predomišljam, niti o tome razmišljam- rekao je novinarima uoči sjednice Vlade ministar Linić opovrgavajući time neke novinske napise kako razmišlja o odustajanju od zakonskog prijedloga kojim bi se visina minusa po tekućim računima građana ograničila na iznos jedne mjesečne plaće.

-Naša je obveza da pokušamo regulirati odnos građana i banaka. A kao što vidite, banke su toliko nesretne, nezadovoljne da zakon koji još nije ni krenuo prema vladi pokušavaju osporiti i boriti se protiv njega. Prema tome, sve ovo što čitate je rezultat prljavog posla banaka-ustvrdio je Linić.

Smatra kako to samo znači da je Ministarstvo financija dobro osmislilo prijedlog te odlučilo kontrolirati što banke rade i što građanima oduzimaju.

-Rat koji su započele morat će i dovršiti- poručio je Linić bankama uvjeren da će u tom ratu izgubiti banke.

Linić kaže i kako bankari imaju dovoljno novaca da plaćaju pojedine ekonomiste koji onda pokušavaju njihove zarade ‘pravdati s ekonomskim logikama, potrošnje, nepotrošnje…‘

-Samo neka troše novce, ali to znači, ako troše novce, mi ćemo se pobrinuti da ih ne mogu uzimati građanima- poručio je ministar financija.

Odbacio je mišljenja bankarskih krugova da građani neće biti u mogućnosti u roku od godinu dana dovesti u red svoje osobne financije te da će se zbog smanjenja minusa na tekućim računima smanjiti osobna potrošnja, a država i dalje tonuti.

-Očito da se bore za svoje interese, a to znači da puno uzimaju građanima i to je razlog zašto šire ovakve priče- rekao je Linić.

Poručio je kako će Ministarstvo financija prikupiti dosta podataka i njima pokušati voditi polemiku s bankarskim sustavom.

-A ne plašeći građane i ne na taj način da širimo neistine kroz medije. Po tome se razlikujemo-naglasio je ministar financija.

Podaci se prikupljaju i bit će poznati kad predložimo zakon, rekao je Linić dodajući da će Ministarstvo financija imati dovoljno materijala da ih prezentira javnosti i nastavi polemiku.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak novinarima je kazao da HNS o tom prijedlog još nije ozbiljno razgovarao.

-Treba vidjeti prijedlog, a ja mislim da je to dosta rizičan prijedlog, s puno mana i puno prednosti. Ako ga se dobro strukturira, možda ima neki smisao. Ali, mislim da je ipak dosta, dosta rizičan- rekao je.

26. travanj 2024 08:34