Hrvatska
StoryEditor

Linić: S Europskom komisijom razgovaramo o planu rezanja deficita

21. Ožujak 2014.

Ministar financija Slavko Linić potvrdio je danas da se s Europskom komisijom razgovara o promjeni preporučenog plana rezanja proračunskog deficita.

 - Kad promatramo koji su bili postavljeni ciljevi, preporuka je bila 2,3 posto ove godine i 1 posto u 2015. Sadašnje projekcije, koje se više-manje pripremaju za plan konvergencije, pokazuju da će biti ovdje 1,9 posto, možda i više, to ćemo utvrđivati s EK, a nešto više od 1 posto 2015. i 2016. To je ta fleksibilnost. Pokušavamo u tri godine postići ciljeve koje je preporučila EK, uz ravnomjerniju raspodjelu, što znači da ne moramo ići na prevelike rezove, jer onda ugrožavamo gospodarski rast - rekao je Linić novinarima u Saboru.

Kazao je da je o tome jučer premijer Zoran Milanović razgovarao s europskim povjerenikom za ekonomske i monetarne poslove Ollijem Rehnom.

 - To su neprekidni sastanci i razgovori, ali pred nama su još i dokumenti. Jedno su programi, ali pravi dokument koji se sada završava i koji će Vlada uputiti su programi reformi i plan konvergencije, koji će vrlo jasno govoriti o brojkama, koje moramo još utvrditi s EK - dodao je Linić.

Ministar nije želio komentirati informaciju da DORH istražuje navodnu Ininu preskupu nabavu nafte od 2009. do kraja 2013.

 - Ostavimo da tijela progona to odrade - rekao je Linić te dodao da ostaje pitanje zašto Ina nije ulagala u razvoj, plinska i naftna polja i rafinerije.

Naglasio je da svatko mora odraditi svoj dio posla ‘pa i Uprava Ine‘, a uvjeren je da DORH-ov postupak neće utjecati na odnose Vlade i MOL-a.

19. travanj 2024 08:36