Hrvatska
StoryEditor

Liste dužnika Linić objavljuje u svibnju

24. Travanj 2012.

Rast od 0,8 posto u ovoj godini je realan i pokazat ćemo da je Vlada bila u pravu, izjavio je za večerašnji Dnevnih Nove TV ministar financija Slavko Linić najavljujući da će u svibnju uslijediti natječaji za investicije.

U lipnju će početi otvaranje radova, a za svibanj je najavio i objavljivanje prvih listi poreznih dužnika.- Kada je Vlada utvrđivala državni proračun i zaista značajno rezala stavke, još uvijek smo ostali s minusom od gotovo 10 milijardi kuna, koje smo mogli pokriti samo kreditom. Tu je poruka - kada prestanemo imati minuse, neće biti ni kredita - rekao je Linić na pitanje je li prošlotjedno zaduživanje u Americi od 1,5 milijardi dolara bilo najbolje u ovom trenutku. Ocijenio je da je to bio dobro odrađen posao, i vremenski i s niskom kamatom.

Program Vlade je vrlo jasan, srezati potrošnju i biti discipliniran u potrošnji i proračunu, a u isto vrijeme i podignuti investicije i naše prihode. Prije kraja mandata uvjeren sam da ćemo imati pluseve u proračunu, a to znači da se nećemo više zaduživati i počet ćemo razmišljati o vraćanju kredita, istaknuo je ministar financija. Na pitanje hoće li reforme biti sređivanje stanja u javnim tvrtkama i otpuštanje, ili otpuštanje u državnoj administraciji, Linić je kazao kako će biti i jednog i drugog.- Uvijek prije javne tvrtke jer one moraju osigurati vlastita sredstva za investicije, a ne samo to osigurati kreditima. Investicije znače nova radna mjesta, a to znači da sve neracionalnosti koje smo naslijedili, a to je prevelik broj zaposlenih, moramo jednostavno smanjiti. Isto vrijedi i za državnu upravu, ali za nju je važnije kako se okrenuti investitorima, biti efikasan u rješavanju njihovih zahtjeva, kako riješti zdravstvo i obrazovanje - istaknuo je Linić.

Na pitanje da gotovo nitko ne vjeruje u rast BDP-a 0,8 posto i kada se može očekivati početak investiranja, Linić je kazao kako je dobar dio uprava promijenjen, planovi i programi su izrađeni.- Osobno očekujem lopate već u lipnju i u tom mjesecu će početi prvo trošenje novaca, a to znači otvaranje radova i zapošljavanje i graditeljskih tvrtki i onih koje se bave prodajom opreme. A to znači i onaj rast potreban da bismo došli do 0,8 posto. To je realno jer to su državne i ostvarive investicije. Vjerujem da ćemo pokazati da je Vlada bila u opravu - istaknuo je Linić.

Na pitanje kasni li se s popisom poreznih dužnika ministar Linić je najavio da Vlada ovaj tjedan utvrđuje prijedlog Općeg poreznog zakona, kako je Vladi u raspravama trebalo puno vremena, ocijenjeno je da i Saboru za to treba dva čitanja. U svibnju će biti usvajanje, a u svibnju bit će objavljene i prve liste dužnika. Dodao je kako su se manje bavili listom, a više novim mogućnostima da porezna uprava kroz upravne postupke sankcionira sve one koji su varali i državu i vjerovnike.

Na pitanje hoće li kod toga biti naših i vaših, Linić je ustvrdio da neće biti ni lijevih ni desnih, ni zaštićenih ni nezaštićenih, svi su pred Poreznom upravom jednaki, svi će imati isti tretman i bit će promatrani kroz osnovno ogledalo, a to je - ako plaćaju porez - onda su građani koje treba poštovati, a ako ne plaćaju, onda su jedni od najvećih kriminalaca. I mi ih trebamo tako tretirati kako bismo bili odgovorni prema građanima, kazao je.

O rješavanju nelikvidnosti, na način da će od 45 milijardi kuna puno toga otpisati, i je li to nepravedno prema onima koji su uredno plaćali poreze, Linić je kazao da to je nepravedno. Svjesni smo da popuštanjem prema onima koji ne plaćaju nema ravnopravnosti ni odgovornosti prema urednim poreznim platišama. Ali ono što je važno istaknuti, to je jedini način da sačuvamo radna mjesta koja nisu kriva za to što vlasnici ne plaćaju poreze. I to je bitka za radna mjesta, naglasio je.Na pitanje o uvođenju fiskalnih blagajni, što je bilo najavljeno za početak iduće godine, kazao je da će zakon biti donesen prije 1. srpnja. A to je poruka svima onima koji se bave gotovinskim plaćanjem, kontrolirat ćemo vas i zadnjih šest mjeseci ove godine. Prema tome, budite odgovorni prema porezu, zaključio je ministar financija.

18. travanj 2024 07:14