Hrvatska
StoryEditor

Litra benzina neće premašiti 11 kuna!

30. Travanj 2015.

Litra benzina neće tako skoro premašiti 11 kuna, barem tako misle i žele čitatelji Liderpress.hr-a u posljednjem Figt Clubu.

Gotovo dvije trećine čitatelja stalo je na stranu Branka Poljaka koji je bio protiv teze o poskupljenju iznad 11 kuna, dok je 37 posto glasova osvojio naftni konzultant Jasminko Umičević koji smatra da će prvenstveno zbog dolara cijena doseći tu razinu.

- Naravno da je takav scenarij moguć. Sve ovisi o dolaru. Iako je euro u posljednjih nekoliko dana ojačao u odnosu na dolar, prema mnogim procjenama to je kratkotrajno i euro će pasti u odnosu na dolar. Dakle, je li moguća cijena benzina iznad 11 kuna, moguće je. I cijena nafte na svjetskim tržištima raste. Također, tu je i Kina i aktivnosti te države. Dakle, sve ovisi o dolau i Kini, smatra Umičević.

Poljak pak kaže kako se takav scenarij sigurno neće dogoditi u kratkom roku.

- Tko može reći i prognozirati koliko će biti cijena nafte u svijetu za mjesec dana ili dva mjeseca? Promatraju li se cijene derivata na kotacijama Plattsa, od 9.4. su bile u konstantnom rastu. Cijene derivata na tim kotacijama od 20. travnja su u blagom minusu. Dakle, kada bi danas određivali cijenu goriva, one se vjerojatno ne bi puno mijenjale ili možda za koju lipu. Ne znamo kako će se kretati stvari do kraja tjedna ni što će biti idućeg tjedna. Naravano, sve je to pretpostavka bez utjecaja države, zaključuje Poljak.

Bilo kako bilo, cijena benzina trenutno je na 10,22 kune po litri. Hoće li nastaviti uzlaznom putanjom, vidjet ćemo u utorak. Kako sada stvari stoje, a imajući u obzir kretanje tečaja dolara ovoga tjedna, čak bi gorivo moglo pojeftiniti. Možemo se samo nadati tomu...

09. svibanj 2024 03:26